Реклама / Ads
2| 4084 |04.06.2019 НОВИНИ

Адв. Александър Кашъмов: Парламентът трайно влошава достъпа до информация

.
Адв. Александър Кашъмов Източник: БГНЕС
Парламентът е една от институциите, които трайно са влошили средата по отношение на достъпа до обществена информация през изминалата година. Това заяви пред БНР адв. Александър Кашъмов – един от авторите на годишния доклад на Програма „Достъп до информация“, който ще бъде представен днес.
 

„Имаме институции, които не просто не са отличници и не просто препятстват правото на достъп до обществена информация, но и които трайно влошиха средата в рамките на изминалата година. Най-характерният пример в това отношение е Народното събрание. От една страна законодателният процес в самото НС не е на необходимата висота. Внасят се закони и текстове в последния момент и не подлежат на необходимото обществено обсъждане. Документите се публикуват в pdf формат, така че обикновеният потребител е затруднен да ги търси. По-големият проблем обаче е, че с изменения в Административно-процесуалния кодекс през миналата година то отмени втората съдебна инстанция по делата за достъп до обществена информация, с

което лиши гражданите от възможност да защитават това право“, коментира Кашъмов.

 

Той изрази надежда час по-скоро втората съдебна инстанция да бъде върната.

 

По думите му, има министерства, агенции, общини, които не предоставят информация:

„И то до степен информация, която трябва да се публикува, като например декларациите за конфликт на интереси не се предоставят по заявление и то на знакови фигури от висшия държавен елит. Институцията КПКОНПИ е осъдена по няколко дела за отказ да предостави обществено значима информация“.

Организацията е проследила 564 институции у нас. Сред тях има и отличници, посочи адв. Кашъмов и добави:

 

„Общата констатация от проучването на активната прозрачност на интернет страниците на институциите на изпълнителната власт например показва напредък. Все повече се улеснява предоставянето на достъп до информация по електронен път чрез подаване на електронни заявления. Надяваме се тази година практически да тръгне платформата, чрез която ще се подават електронни заявления. За пръв път в историята на България имаме одитен доклад на Сметната палата по изпълнението на закона, излязъл преди няколко дни“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4504 |01.06.2019 Александър Симов: Всички без БСП са се крили под мускула на Борисов . 24| 11280 |22.05.2019 Радан Кънев: Александър Йорданов сравняваше Борисов с Живков, а сега са заедно . 0| 3526 |15.05.2019 Парламентът ще гласува оставката на Румен Порожанов . 0| 4009 |09.05.2019 Без плочки с имена на велики българи около ”Александър Невски”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads