Реклама / Ads
84| 10746 |16.10.2015 НОВИНИ

Адв. Екимджиев за Фрог: CNN гърми: България единствена в ЕС е убила бежанец

.
Адв. Михаил Екимджиев
Изказването на проф. Божидар Димитров за убийството на имигранта е прибързано, тъй като още никой не знае точните факти и детайли, които в случая могат да се окажат решаващи за правната и морална оценка на действията на граничния полицай. Тъй като до момента се знае само, че въоръжен полицай е застрелял невъоръжен човек и излиза, че според Божидар Димитров, държавата трябва да награди държавен служител за нещо, което може да направи всеки въоръжен бандит, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.
 

Важно е да се отбележи, че през нощта, когато е станал инцидентът, полицаите не биха могли да са абсолютно сигурни, че всички в групата (над 50 души) нелегално са пресекли границата, която е на повече от 30 километра от мястото на стрелбата, обръща внимание адвокат Екимджиев.

 

Припомняме какво написа в отворено писмо директорът на НИМ проф. Божидар Димитров: „ Тримата граничари от Средец във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители. Предлагам подписка, за да бъдат отличени с висш държавен орден, полагащ се при такива случаи”.

 

Ръкопляскането на проф. Димитров не съответства на задълженията, които България е поела с Конституцията и с Конвенцията за правата на човека за опазване на човешкия живот като висша ценност и благо на демократичната държава. Съгласно българския закон за МВР, въоръжена сила може да се използва само когато това е „абсолютно необходимо”, при непосредствена опасност за живота на полицаите или трети лица. Още не се знае дали имигрантите са проявили агресия и каква е била нейната форма. Това са решаващи детайли, посочва Екимджиев. От друга страна, съгласно чл.279, ал.1 от Наказателния кодекс, незаконното преминаване на граница се наказва с лишаване от свобода до 5 години и с глоба до 300 лева – по-леко от колкото някои ПТП. Поради това е нелепо човек да бъде застрелян, само защото е преминал граница, която става все по – въображаема.

 

В случая има нещо много смущаващо: По данни на МВР е изстрелян само един куршум, което означава, че предупредителен изстрел не е имало. Нелепо е твърдението, че полицаят е стрелял във въздуха, а патронът е рикоширал. Ако е така, това означава, че българската полиция или използва непознати оръжия, чийто бойни патрони отскачат от въздуха, или че край Средец физичните закони не действат по обичайния начин и куршумите рикошират от въздуха, казва с ирония правозащитникът. Всеки обучен полицай и войник знае, че предупредителният изстрел се дава нагоре, а не в земята, или встрани, където явно би могъл да рикошира.

 

Притеснителното е, че преди да има ясно установени факти се дават индулгенции на полицейските служители. Въпреки огромния наплив от имигранти към цяла Европа, само в България се стигна до убийство на имигрант от полицай. Това е единственият случай на убийство на имигрант в държава-членка на ЕС, въпреки масовите батални сцени между полицаи и имигранти, които се разиграха на границите на Австрия и Унгария. Този факт стана водеща новина в СNN. От друга страна, това е логичен резултат от ескалацията на безнаказаното насилие на български полицаи към имигранти. Многократно в международния видеообмен излизаха данни за имигранти, които са били малтретирани от български граничари. Вместо да се вземат мерки за обучение на граничните ни полицаи и за предотвратяване на подобни инциденти, МВР просто отричаше, че има насилие и като щраус си заравяше главата в земята. Закономерно е когато насилието се толерира и поощрява, да се стигне до този налеп смъртен случай. Между другото граничен полицай в пияно състояние уби при ПТП дете в Крушевец, припомни Екимджиев. Вероятно и него трябва да наградим!

 

Това, което предлага проф. Божидар Димитров, е извратена носталгия по времето на комунизма, върна се към изказването на историка адвокатът. Тогава родни граничари бяха награждавани, когато застрелваха младежи от Германия, Полша и Чехия, които се опитваха да влязат нелегално в Гърция и Турция. Едва ли това е подходящият пример за подражание, който заслужава награда.  Освен че няма юридическо и морално оправдание, причиняването на смърт е несъвместимо с християнските ценности, които проф. Димитров уж проповядва.

 

Разумното действие в момента е обективно и всестранно разследване на инцидента. Неуместни са както патриотарският патос, така и демонизирането на полицая, заключи адв. Екимджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4629 |16.10.2015 Арлин Антонов за Фрог: От март полицаите пенсионери са без пари . 15| 4363 |15.10.2015 Д-р Тотко Найденов за Фрог: Ефенди Танев, отивай си! . 35| 12042 |15.10.2015 Само във ФРОГ: Той пак е тук! . 14| 6970 |15.10.2015 Д-р Д. Петров за Фрог: Пръстовите отпечатъци на Москов са незаконни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads