Реклама / Ads
39| 15294 |17.09.2024 ИНТЕРВЮ

Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Помията - закон за чуждестранните агенти, която путинистите от “Възраждане” ни готвят, е абсурдна

.
Източник: личен архив
Очевидно “Възраждане” си имат една пътна карта, дръпнали са им юздите от Кремъл и се опитват да прокарват този закон за чуждестранните агенти, който Путинова Русия успя да прокара и в Грузия, и в Унгария.
 

Бих си задал въпроса защо да не го правят от “Възраждане”, след като те получиха подкрепа, при това от най-неочаквани места като ПП-ДБ и ГЕРБ, за да прокарат фашизоидния мракобесен закон за училищното и предучилищното образование за така наречената "ЛГБТ пропаганда", без изобщо да има пропаганда и без изобщо да има джендър идеология, която да застрашава по някакъв начин децата ни. Със самия закон се създаде този застрашителен призрак на джендъра и джендър идеологията, каквото и да значи това. След като успяха с този идиотски и абсурден закон, защо да не опитат и следващото, което техните другари в Кремъл правят. 

 

Това каза в интервю за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев.

 

Ето го цялото интервю:

 

Адвокат Екимджиев, законопроектът за чуждестранните агенти, който партия „Възраждане“ за пореден път внесе в Народното събрание, предизвика силна реакция в обществото. Днес от ефира на националните телевизии депутати от тази политическа сила цяла сутрин убеждаваха зрителите, че този закон нямал нищо общо с руския, нямало да вкарват никого в затвора, просто искали да осветлят кой откъде и как се финансира. Костадин Костадинов пък твърди, че законопроектът му е почти идентичен с американския закон? Може ли да ни разясните какви са приликите с американския и с руския закон, който бе наложен в Грузия и Унгария?


Не съм си поставил за цел да се запозная в детайли с руския и американския закон, но мои колеги и журналисти от Националната телевизия, направиха пунктуална съпоставка между българския, руския и американския закон и се оказа, че в 80% от съдържанието той дублира руския вариант и по някои съвсем периферни черти се доближава до американския. Много по-съществена е приликата с руския вариант. 


Очевидно “Възраждане” си имат пътна карта, дръпнали са им юздите от Кремъл и се опитват да прокарват този закон, който Путинова Русия успя да прокара и в Грузия, и в Унгария. Бих си задал въпроса защо да не го правят от “Възраждане”, след като те получиха подкрепа, при това от най-неочаквани места като ПП-ДБ и ГЕРБ, за да прокарат фашизоидния мракобесен закон за училищното и предучилищното образование за така наречената "ЛГБТ пропаганда", без изобщо да има пропаганда и без изобщо да има джендър идеология, която да застрашава по някакъв начин децата ни. Със самия закон се създаде този застрашителен призрак на джендъра и джендър идеологията, каквото и да значи това. След като успяха с този идиотски и абсурден закон, защо да не опитат и следващото, което техните другари в Кремъл правят. 

Какво точно се цели с прокарването на този законопроект?


Очевидно е, че всеки вожд с тоталитарни нагласи, за какъвто се изживява и Костадинов, в роля като на Путин и Лукашенко, вижда заплаха за тоталитарното управление в свободата на гражданите да се сдружават. Вижда заплаха в това хората да се сдружават за различни каузи, включително и тези за подпомагане на болни деца. 


НПО-тата най-често работят в областта на образованието, здравеопазването, правораздаването - те пречат на такъв човек с нагласи и манталитет на диктатор, сатрап, който иска всичко да му е като в казарма, под конец, да има “строй се, преброй се” и да няма някакви граждани, които без позволението на държавата, да имат някакви свои инициативи, някакви свои сдружения. Неслучайно една от първите стъпки на Путин при установяването на неговата диктаторска власт е забраната на гражданските сдружения.







Чисто на символно ниво, думата "агент" в българския език не звучи неутрално в превод, като "представител" на повечето езици. Агент е натоварено от комунистическото минало с враждебност. Тази дума най-често се отъждествява с диверсант, шпионин, враг, който трябва да бъде разкриван, мачкан, неутрализиран. Цели се поставянето на клеймо, подобно на еврейската значка върху хора, които упражняват своето конституционно право на сдружаване. Те ще трябва да се декларират като "чуждестранни агенти", ще бъдат лишени от право да заемат публични длъжности, ще им бъдат налагани санкции и т.н., без това да служи на легитимна цел и обществен интерес.







Представете си примерно, ако държавата е отказала, каквито случаи има, да спонсорира, да поеме разноските на наши спортисти или ученици за участието в олимпиади, а наши даровити деца се класират на такива, но са използвали помощта на частни фондации. Те ще трябва оттук нататък да се обявят за чуждестранни агенти и да изтърпят цялата тази помия да се изсипе върху тях. Това е помията, която путинистите от “Възраждане” ни готвят. Законът е абсурден. 

От юридическа гледна точка този закон не би ли бил противоконституционен, от гледна точка на това, че ще бъде засегната свободата на свободата на изразяване на мнения и създаване на ненужни изисквания за регистрация, държавен контрол и наблюдение над една дейност, призната от Конституцията?


Категорично да, но дори да кажем, че законът е противоконституционен, следващият въпрос ще бъде има ли в България Конституционен съд, който да ни защити от подобни посегателства. Моят отговор е не, защото нашият Конституционен съд доказа своята несъстоятелност и доказа, че е много по-близо до идеологията на Путин и Дугин, отколкото демократичните ценности на Европа като равенство и човешко достойнство. Визирам преди всичко решенията на Конституционния съд за Истанбулската конвенция, решението за бинарността на пола и сравнително най-новото позорно решение за това, че мандатите на регулаторите са едва ли не безкрайни.







Като си говорим за Конституционен съд, някои от последните му решения много наподобяват на надписи на обществени тоалетни в близост до стадиони. Правя това топографско уточнение, тъй като е много сходен патриотарският патос в мотивите на тези решения и в надписите в тези тоалетни. Юридическата и моралната стойност на тези мотиви е много сходна. Затова не вярвам, че ако недай си Боже такъв закон бъде приет ще има българска институция, която да ни защити.  

В такъв случай ще има ли натиск от Европейската комисия, ако този закон бъде приет?


Европейската комисия реагира вече срещу законопроекта. Отново ще очакваме да бъдем освободени от своите проруски поробители, в лицето на една фашизоидна клика. 

Как смятате - ще се дистанцира ли Народното събрание от този законопроект?

 

Имаше остра обществена и международна реакция срещу идиотския закон за предучилищното и училищното образование, който създаде призракът на джендър идеологията като плашило, за да го забрани, а след това и да наложи ограничения на децата с алтернативна сексуалност и свободното говорене по темата за половите различия в училище. Надявам се да има кой да просвети така наречените демократи в парламента и да обясни на Кирил Петков какво е “Списък на Шиндлер” и какво е Кристалната нощ. Хитлер с подобни стъпки, разчитайки на толерантността на т.нар. демократични партии, установява в Германия своя режим, който довежда и до войната и до установяването на тоталитарните режими в Германия, Италия, Русия и всички поражения, които костват на човечеството около половин век, за да се оттърси от тях.







Надявам се да има кой да просветли нашите политици, които се самоопределят като демократи или да им обърне внимание върху тази заплаха, която те не разпознават поради културното си образователно ниво. В тази насока имаше прекрасен анализ на Иван Кръстев в “Файненшъл таймс", за неразпознаването на заплахата, като най-големия проблем за съвременните демокрации, които той нарича замразени или парализирани, защото не разпознават заплахите срещу техните устои и ценности и поради това не могат да ги бранят. 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4359 |12.09.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Темата с ядрения шантаж вече не е монопол на режима на Путин . 19| 3842 |11.09.2024 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Без значение кой ще стане президент, Америка бавно или рязко ще се отдръпва от Европа . 10| 3449 |11.09.2024 Александър Алексиев за ФрогНюз от Болград: Спря ни военният и заговори на български. Украинците са истинският ни братски народ . 2| 7185 |10.09.2024 Д-р Пламен Димитров за ФрогНюз: Политическата ни класа се самоубива непрекъснато

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads