Реклама / Ads
10| 5834 |16.02.2022 НОВИНИ

Адв. Екимджиев: Гешев може да бъде отстранен за седмици

.
Адв. Михаил Екимджиев
Смяната на главния прокурор може да се случи в рамките на седмици. Има закони, които позволяват отстраняването на Гешев от поста при наличие на данни за престъпления. А такива - колкото искате.
 

Това заяви пред Българското национално радио адв. Михаил Екимджиев. 

 

По думите му с промяна в Наказателно-процесуалния кодекс такова разследване може да се извърши от разследващи полицаи. Това е въпрос на промяна, която може да стане факт за два дни. 

 

“И оттук нататък ВСС да е длъжен да отстрани главния прокурор, докато трае разследването срещу него, за да не може той да влияе върху него. Това е първата стъпка – отстраняване, а паралелно с това ще върви вече и линията за освобождаване по инициатива на министъра на правосъдието“, поясни Екимджиев.

 

Експертът по международно право коментира още идеята държавата да внася регресивни искове срещу физически лица, виновни за осъдителни решения срещу България в Европейския съд по правата на човека. Повод за нея е обсъждане на проект на решение за изпълнение на плащания по няколко решения на ЕСПЧ. 

 

Според Екимджиев темата е стара и трябва да бъде разгледана в две части - от гледна точка на администрацията, която и сега е разписана в Закона за отговорността на държавата и се реализира винаги, когато държавата бъде осъдена, с изключение на приходната администрация, КПКОНПИ, няколко институции. 

 

“Само че това просто не се прави, защото всичките ни публични институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни активисти и т.н. Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се прилага”, посочи още Екимджиев. 

 

“По-сложен е въпросът с отговорността на магистратите. Всички ние имаме нужда от справедливост, когато съдии, прокурори, следователи правят безобразия, но има един принцип, че страхливи съдии, които действат под заплахата да им се стовари някаква тежка санкция, при грешка или обтекаемо тълкуване на правната норма, не могат свободно да правораздават”, допълни адвокат Екимджиев. 

 

Самият той е адвокат на Явор Златанов, който съди България в Страсбург заради действията на институциите у нас по казуса с “Осемте джуджета”. Жалбата на Златанов е допусната за разглеждане в ЕСПЧ. Според адвокат Екимджиев този казус, както и делото срещу Елена Йончева са “почти идентични на принципна основа“.

 

“Става въпрос и в двете дела за това, че под формата на наказателно преследване всъщност държавата в лицето на прокуратурата преследва паралегални цели.“

 

Екимджиев призова тези два казуса да бъдат поставени на вниманието на ВСС, "от който се очаква спонтанна реинкарнация и осъзнаване на греховете му до настоящия момент“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2895 |16.02.2022 Идеята на ГЕРБ за компенсациите за тока може би ще влезе в пленарна зала . 7| 3100 |15.02.2022 Владислав Панев: София може да мине на мазут, ако газът не стигне . 10| 3355 |15.02.2022 Рашков е изпратил доклада по ”Барселонагейт” на Гешев . 3| 3222 |15.02.2022 Андрей Янкулов: Не може да се създаде алтернативна прокуратура

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads