Реклама / Ads
7| 5257 |20.12.2021 НОВИНИ

Адв. Екимджиев: Гешев няма собствена воля. Ще подаде оставка, само ако кукловодите му наредят

.
адв. Михаил Екимджиев
Иван Гешев е пропилян актьорски талант. В последната година - след протестите с искане на неговата оставка миналото лято и неговият крупен акт с нахлуването в Президентството, изглежда само той все още вярва, че е главен прокурор. Заради неговите провали и неадекватност представата на хората за прокуратурата като институция е изпразнена от съдържание. Иван Гешев няма да подаде оставка сам, защото той няма собствена воля. Ще подаде оставка, ако кукловодите му кажат: „Вече си безполезен, вече е по-добре да те няма“.
 

Това каза за Факти адвокат Михаил Екимджиев.

 

„Виждаме какво се случва - МВР събира данни и разкрива престъпления, но всичко, което МВР е установило, бива замразено от прокуратурата. МВР има преди всичко оперативно-издирвателни функции, предава информацията за извършените престъпления на прокуратурата - и по случая с Гешев и фирма „Жоси“, който много наподобява на „Осемте джуджета“ и аферата „Хемус“. В момента, в който корупционните престъпления, свързани с търговия с влияние, с изнудване и принуда, бъдат предадени на прокуратурата, от която зависи дали ще бъде повдигнато обвинение, тя изпада в ступор и нищо от това, което МВР е установило, не получава своето законосъобразно продължение под формата на изготвяне и внасяне на обвинителни актове“.

 

“За всички е ясно, че Гешев е един фигурант, една кукла на конци”, смята адв. Екимджиев. В подкрепа на твърдението си той посочи: “За две години от началото на мандата на Иван Гешев като главен прокурор той смени поне три роли. Той имаше плътно присъствие във воайорските набези в жилището на Баневи - снимаха гардероба, спалнята, накитите на семейството. Спомняме си и при ареста на Десислава Иванчева как Гешев обещаваше безкомпромисна битка с престъпността, с корупцията. Обясняваше как ще върне на пенсионерите и на ограбените българи присвоеното в хода на бандитската приватизация. Опитваше се да изиграе архетипен персонаж от рода на Антонио ди Пиетро и Джовани Фалконе - двама италиански прокурори и следователи, които обърнаха битката срещу мафията преди четиридесетина години в Италия”.

 

“Моментът на пречупване при Гешев беше, когато заедно с преторианския си башибозук - Бюрото за защита на свидетели, нахлу в Президентството. С това предизвика началото на края и на ГЕРБ, и на собствената си персона като главен прокурор. Тогава видяхме един друг Гешев - той се затвори, дълго време го нямаше. След това изпълзя. Докато хората протестираха, той обикаляше селца и паланки, обясняваше как ролята на прокуратурата е да се занимава не толкова с корупцията и злоупотреба с власт, а с битови кражби - кокошка, прасета и т.н. Това беше Гешев - спасителят на бедните хора по селата”, посочи също адв. Екимджиев.

 

“В последните няколко седмици вече го виждаме в ново амплоа. Буквално за последните няколко дни го видяхме първо, като героичен защитник на своя колежка, срещу която шефа на ГДБОП се държал недостатъчно джентълменски, говорил с неподходящ тон и едва ли не я принудил да иде в сградата на ГДБОП в почивен ден, което явно прокурорите не смятат за нормално, когато става дума за разследване за 53 милиона лева. След това видяхме и скеча, който се опита да спретне на новия министър на правосъдието Надежда Йорданова с връчването на един прекрасен букет по средата на нейно интервю. Това беше очевиден опит да се постигне ефекта на снимката на Владислав Панев с Пеевски и според мен незаслуженото остракиране на Панев след снимката. Явно Гешев, в ролята на един несбъднат джентълмен, с жеста си трябваше да компрометира новия правосъден министър”, отчете още той.

 

“Виждайки всички тези роли на Гешев, смятам, че на него не може да се вярва, че той е просто един второкласен актьор. А всъщност ролята на Гешев е да бъде политик, който се прави на главен прокурор. Затова не можем да вярваме на нищо, което излиза от Гешев и от подчинената му прокуратура”, заключи адв. Екимджиев.

 

На въпрос за самото твърдение на прокуратурата, че Планът за възстановяване и устойчивост не е свързан с фигурата на главния прокурор, адв. Михаил Екимджиев отговори: “Всеки човек, който следи процесите, дори да не е професионален дипломат, знае какъв е езикът на европейските институции. Те никога няма да кажат: “Ще ви дадем тези пари само ако махнете Гешев”. Те казват: “Искаме реформа в съдебната система, което е повече от естествено - ако сега ви дадем парите на европейския данъкоплатец, клептократското обкръжение на Гешев от бившето управляващо мнозинство ще ги усвои за отрицателно време, както се случваше с пари за магистрали, язовири и т.н.”.

 

“Европейските институции ни казват, че искат съдебна реформа. Според мен тяхното изискване за съдебна реформа е не толкова, защото се грижат да имаме чувство за справедливост и психологически комфорт, а защото искат парите на европейските данъкоплатци да бъдат защитени надеждно под българска юрисдикция. Това може да стане само при една добре функционираща прокуратура. Необходими са реформи, свързани преди всичко с начина на управление на прокуратурата.

 

Има поне десет доклада на Европейската комисия от периода на Механизма за сътрудничество и проверка, в които непрекъснато, ежегодно се повтаря необходимостта от реформа в прокуратурата и контрол по отношение на главния прокурор. Явно от неудобство, че тези неща се повтарят толкова време, а в България не се прави нищо, за да не признаят безсилието си от невъзможността у нас да бъде наложено върховенство на закона, включително с европейска помощ, този механизъм беше поставен на заден план - продължава да действа, но в по-лека форма, за да бъде заменен с новите механизми, които позволяват европейските субсидии да бъдат свързани с върховенството на правото”, обясни адв. Екимджиев.

 

“Въпросът дали да бъдат предоставени такива средства, се поставя по подобен начин още за Полша и Унгария. Тези две държави също имат проблеми с върховенството на правото, които обаче не са свързани толкова с прокуратурата, а по-скоро с намесата на изпълнителната власт в съдебната власт и с подчиняването на съдебната система. Там прокурори и съдии заедно протестират срещу вмешателството на Орбан и на Качински”, допълни той.

 

“Докладите на Европейската комисия казват пределно ясно какво трябва да се направи, за да се постигне желаната съдебна реформа в България, без която средствата по Плана за възстановяване и устойчивост не биха били предоставени. Още в решението на Европейския съд по правата на човека по делото “Колеви срещу България”, което не е изпълнено вече повече от 10 години (б.р. решението е от 2009 г.), черно на бяло се казва, че статусът на главния прокурор, който няма начин да бъде разследван, дори при сериозни улики, че е замесен в убийство, е несъвместим с правовата държава и с Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи. Повече от 10 години фокусът на европейските институции относно съдебната реформа у нас е именно върху прокуратурата. Да, има забележки по отношение начина на функциониране на Висшия съдебен съвет, по темпото на правораздаването и т.н., но те винаги са на втори, трети план. На първо място винаги е проблемът с ръководството на прокуратурата.”, обясни адв. Екимджиев.

 

“Ние, като суверен, сме заложили в Конституцията, че тя е независима. Тъй като обаче нейният административен ръководител има неограничена власт как да я ръководи и не търпи нито политически, нито юридически санкции за нарушаването на Конституцията, той, съобразно политическата конюнктура, еднолично решава на кого ще продаде независимостта, която сме заложили срещу съответните бонуси за себе си и клептократското си обкръжение. Пределно ясно е какви са посланията на Европейската комисия. Категорично тези огромни средства по Плана за възстановяване и устойчивост са свързани точно с ръководството на прокуратурата”, категоричен е той.

 

“Има хора, които казват да не се вторачваме в Гешев, а да реформираме прокуратурата, така че когато главен прокурор не е Гешев, проблемите да не се възпроизведат. Да, начинът на избиране на главния прокурор и неговите правомощия трябва да бъдат променени. Сега, когато Гешев се е превърнал в олицетворение на корупцията обаче, в отрицание на това, което би трябвало да представлява главният прокурор, е очевидно, че структурната промяна в прокуратурата трябва да започне с неговото отстраняване. Позорящо е за една правова държава човек с такъв етичен профил да бъде начело на институцията в страната с най-много власт”, каза още адв. Екимджиев.

 

В края на разговора той коментира дали според него отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор може да се случи в кратки срокове. “Слушайки внимателно последните интервюта и на министър-председателя Кирил Петков, и на министър Надежда Йорданова, оставам с впечатление, че повече се очаква в резултат на разнопосочен натиск спрямо Гешев - и политически, и граждански по линия на разследването в МВР срещу него и баща му (б.р. разследването по #ЖосиГейт), Гешев да прояви здрав разум и сам да подаде оставка. Това ми се струва твърде хубаво, за да бъде реално. Гешев е монтиран там именно заради дебелокожието си, заради безчувствеността си. Той няма да напусне заради свои етични скрупули, защото очевидно живее в друг свят. Залозите, свързани с неговото оставане на позицията, също са твърде големи - вероятно се дава възможност на хората от бившето клептократско обкръжение на Бойко Борисов да прикрият престъпления и да се спасят от българското правосъдие. Гешев няма да подаде оставка сам, защото той няма собствена воля. Ще подаде оставка, ако кукловодите му кажат: “Вече си безполезен, вече е по-добре да те няма”, посочи адвокатът.

 

“Сигнали в тази посока има, но твърде плахи. Имаше едно интервю на Томислав Дончев, в което виждаме известна промяна в тона на втория човек в ГЕРБ спрямо прокуратурата. Това удивително съвпадна с обявеното от прокуратурата - че най-сетне, повече от година след снимките на шкафчетата с пачки и кюлчета, прокуратурата е поискала от БНБ информация за серийните номера. Това елементарно процесуално искане, разбира се, можеше да се случи в първите няколко часа след излизането на снимките, а не да се чака повече от година. Ако се очертае линия на конфронтация между ГЕРБ и Гешев, вероятността той да подаде “оставка” става малко по-реалистична. Да очакваме само за това, че изведнъж той ще се погледне отстрани и ще прогледне, че позори цялата правосъдна система и престижа на държавата ни, това не ми се струва реалистично”, каза още той.

 

“Допускам, че следващата информация, която ще ни предоставят американските власти по закона “Магнитски”, ще бъде свързана или с Борисов, или с Гешев и Борисов. Това би направило позицията на настоящия главен прокурор неудържима”, завърши адв. Михаил Екимджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6116 |20.12.2021 Гешев предложил бивш член на ВСС да стане зам.-шеф на Националната следствена служба . 14| 26666 |20.12.2021 ВСС остава с широко затворени очи за схемите около жената до Иван Гешев . 25| 6487 |20.12.2021 Калинките на Гешев пак нададоха вой: Служебното правителство, а не ЕК, изисква промени в Прокуратурата . 13| 38767 |20.12.2021 Политологът Г. Киряков за Фрог: Главният прокурор Гешев е заешко сърце, Борисов и други звезди на ГЕРБ не ни липсват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads