Реклама / Ads
23| 5746 |08.01.2022 НОВИНИ

Докато страхът парализира прокурорите, Гешев ще се чувства недосегаем

.
Иван Гешев
Изобщо няма да е трудно да пресметнем колко прокурори публично са възроптали срещу начина, по който се управлява държавното обвинение и лично срещу шефа им Иван Гешев.
 

Броят им почти клони към нула, ако изключим публично известния „вечен враг“ на статуквото в системата и непримирим борец – следователят Бойко Атанасов. За дяволъка си, разбира се плаща щедро с непрестанен тормоз - проверки, дисциплинарни производства, заплахи за уволнения, наказания, изолация, медийни атаки и каквото се сетите още.  

 

Към несъгласните може да се причисли и напусналия прокурор Андрей Янкулов, който през 2019 година изненадващо за всички реши да съблече червената тога.  „Със смесени чувства на тъга и облекчение днес подадох оставката си като прокурор. Решението беше трудно, но добре обмислено и в никакъв случай – емоционалноУспех на всички колеги! Повече от всичко се надявам да опровергаете моя песимизъм за развитието на прокуратурата, като гарант за върховенството на правото в България“, написа лаконично той във Фейсбук, след което се включи в разследванията срещу корупцията на АКФ. Видяхме лицето му около разкритията за "Осемте джуджета".

 

Десетки прокурори, обаче могат да минат за т. нар. прикрити бунтовници.  Съвсем разбираемо се гневят срещу безобразията в прокуратурата.  Яростно, но само на думи и то казани под сурдинка негодуват както срещу поръчковите дела, чиято цел е да се смачка някой неудобен човечец или бизнес, така и срещу безпардонната закрила на властимащи и предприемачи, които с делата си очеизвадно „плачат“ да бъдат разследвани. Знаете как  прокуратурата действа с данни за пачки, кюлчета, Мата Хари, обществени поръчки. Никак!

 

Тези прокурори също не могат да си намерят място от възмущение и споделят неволите, които са принудени да търпят, пред колеги, с които са „от една порода“,  журналисти, приятели,  дори политици.  Но не намират и грам смелост да се опълчат открито, да застанат с лицата и имената си,  да назоват проблемите и да посочат техния корен.  Казват, че това било равносилно да хвърлиш камък върху главата си и да се надяваш, че земното притегляне няма да подейства.

 

Един от сериозните бичове за непослушните редови прокурори е командироването. С мотива „поради необходимост“, каквато на практика изобщо не съществува, „враговете“ се изпращат за дълго от големия, в малкия град, но  по възможност на другия край на България.  Така страда не само „грешникът“, но и неговото семейство, и близки. Наказанието се приема  почти за равносилно да те пратят каторга в Сибир. Така на „тихо и спокойно“ място, сгафилият държавен обвинител ще има достатъчно време да преосмисли поведението си и да го синхронизира с „партийната линия“. Примери в тази посока колкото щете.

 

Дисциплинарните производства и наказанията са друга изпитана и работеща форми за въздействие спрямо  по-инатливите и вориглави глави в прокуратурата. Още по-демотивиращо е, когато едно дело, ако не се води по правилата на онези отгоре, просто ти го взимат и го дават на друг – послушен колега. Или пък ти „зачисляват“ за помощ обвинители, а теб тактично те изкарват от играта, пращайки те в „девета глуха“. Разбираш, че усърдието да стигнеш до истината зависи от волята на обитателите на властовия  център. Целта на всички дисциплиниращи мерки е да всяват страх.  И да парализират умовете на подчинените на Гешев, че само с едно щракване на пръста, кариерата, живота, съдбата и мечтите ти отиват по дяволите.

 

Днес всички сочат обвинител №1 Иван Гешев за главен виновник за дереджето на прокуратурата. И с право. Но зад него стои цяла армия от послушни административни ръководители на прокуратури, които веднага щом им „свирнат“, са готови не само да козируват, но и да целуват. Именно чрез тях върхушката на прокуратурата държи в примка „главата“ на всеки обвинител. Затова и така бленуваната промяна не би могла да стане факт без техните оставки.

 

Факт е, че прокурорите обичат да се ослушват. Сверяват часовниците си най-вече по действията на политиците и съвсем очаквано подхождат с недоверие към голяма част от обещанията им. Защото години наред са се нагледали на срамни сцени,  при които докато представители на политическия и прокурорски небосклон се плюят в ефир, „на тъмно“  се договарят и прегръщат. Затова и на последната проверка за уж случайното разпределение на делата в прокуратурата, се гледа повече като на поредна бутафорна димка. Заберязвате ли, че по тази тема вече дори не се говори?!

 

Прокурорите – бунтовници споделят, че  чакат реални действия, а не оправдания на политиците, че тази или онази промяна в съдебната власт щели да станат трудно и трябвало да се чака, че Гешев можел да се махне с „клизма“, а ВСС едва ли не са си бетон. Категорични са, че спешна промяна в Закона за съдебната власт, а не политически препирни и заигравки в пленарна зала,  ще отприщи вълната на големите очаквания и ще позволи така жадуваните промени в забатаченото ни правосъдие да се случат.

 

По всичко личи, че Иван Гешев не се готви, а вече  е готов за война с тези, които му искат „главата“. И най-вероятно докато разполага с лостовете, с които може да всява страх и да държи в подчинение подопечната си армия от прокурори, и косъм няма да падне от главата му. Затова от реалните действия на новите политици срещу мафията, окупирала и държавното обвинение зависят дали бунтовниците в прокуратурата ще намерят сили да вдигнат глава или ще продължат да си живеят в будна кома.  

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4127 |31.12.2021 Докато лирата отново потъва, Ердоган зове: Не обръщайте парите си в долари . 11| 3015 |13.12.2021 Биков: Докато Рашков е шеф на МВР, не можете да разчитате на нас . 2| 2922 |03.12.2021 Волтова дъга удари дете, докато си прави селфи . 9| 13111 |03.12.2021 Проф. Дичев: И така, докато софиянци разбраха, че градът им е в кома

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads