Реклама / Ads
1| 5767 |06.10.2023 НОВИНИ

Адв. Емил Георгиев: Иван Гешев няма място в българската адвокатурата

.
Емил Георгиев
"Имаше становище на Обединението на свободните адвокати, че той не отговаря на необходимите изисквания за нравствени качества, за да заема позицията. Ако някой е освободен от съдебната система с гръм и трясък, то той няма място в българската адвокатура. Иван Гешев няма място в адвокатурата". а по никакъв повод". Така адв. Емил Георгиев анализира избора на Иван Гешев да работи в Кюстендилската адвокатска колегия.
 

Адвокат Георгиев отчете като положителна промяна предложението за отделяне на съдиите в отделен съдебен съвет. "Много добър е и замисълът за поставяне на прокуратурата под по-висока отчетност и отговорност чрез силното немагистратско присъствие в прокурорския съвет. От „Правосъдие за всеки“ обаче винаги сме адвокатствали на идеята за намаляване на парламентарната квота – на онези 11 члена във ВСС, които се избират от парламента. На тези бройки не трябва да се гледа като на свещени крави".


Той коментира силното обезвластяване на главния прокурор, предвидено от проекта и предложената децентрализация на прокуратурата, на която реагираха от Съюза на съдиите в България. Опасението им е, че прекалената децентрализация може да доведе до възпроизвеждане на много клонинги на Иван Гешев по места.

 

"Тази реформа винаги е гледана и през личностите на заемащите поста. Която и от тях да вземем, все ще видим, че има проблеми. Възприех критиката от Съюза на съдиите, но считам, че не беше обоснована. Критиката с опасността от 28 гешевчета-колкото са окръжните прокуратури, е много силно надценена. Над окръжното ниво има още две. Има пет апелативни прокурори. Над тях има и едно върховно ниво".

 

По отношение на децентрализацията на прокуратурата има трайна линия на препоръки от страна на Венецианската комисия, която казва, че това е един от начините за намаляване на тежестта и влиянието на главния прокурор, обясни адвокат Георгиев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4532 |06.10.2023 Борисов остро към Тагарев: Не му прави чест за "Страйкър" и местните избори . 5| 4132 |06.10.2023 Десетгодишно момче бе убито при руска ракетна атака в центъра на украинския град Харков . 2| 4277 |06.10.2023 Конституционалист: Има голям комуникационен проблем с предлаганите промени . 2| 4276 |06.10.2023 Венецуелската прокуратура обяви, че е издала заповед за арест на опозиционния лидер Хуан Гуайдо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads