Реклама / Ads
5| 3772 |03.10.2021 НОВИНИ

Адв. Емил Георгиев: Рано е да се говори с партиите за подкрепа за Панов

.
Източник: БГНЕС
Рано е да се говори дали партиите ще подкрепят кандидатурата на шефа на Върховния касационен съд с изтичащ мандат Лозан Панов ца президент на страната. Това заяви адв. Емил Георгиев от инициативния комитет. Преди броени дни стана ясно, че Панов е издигнат от “Правосъдие за всеки” и влиза в битката за “Дондуков 2”. Веднага започнаха и спекулациите кои формации ще застанат зад него.
 

“Още е рано за водене на разговори за подкрепа. Нека да регистрираме инициативния комитет, който издига Лозан Панов. Много е важно такива разговори да бъдат водени прозрачно и около принципи", посочи Георгиев пред Нова телевизия. 

 

По думите му за шефа на ВКС решението е било трудно - Панов още преди месеци посочи, че не иска да бъде издигнат за президент от политическа партия. Остана обаче идеята зад него да застане гражданска инициатива. 

 

“От “Правосъдие за всеки” познаваме господин Панов и трайната му позиция по въпросите с недъзите и дефицитите в областта на правото. Нормално беше да го потърсим и да му предложим да се кандидатира за държавен глава”, посочи Георгиев.

 

“Президентската институция по Конституция има сериозен дял в частта “съдебна власт”. Това е така, защото дискусията минава през конституционни изменения. Тук вече са правомощията на президентската институция. Държавният глава има право да внесе проект и да свика Велико народно събрание - нещо, с което и Румен Радев се бе ангажирал, но в някакъв момент му удариха спирачката. Съдебната реформа като съдържание е далеч по-широка от избора на лице за президент на републиката. Някой като демократично-легитимиран лидер трябва да води дискусията”, коментира Георгиев. 

Панов е председател на Върховния касационен съд с изтичащ мандат. Започна процедурата по избор на нов шеф на ВКС. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7536 |30.09.2021 Хаджигенов: Каскет, чуваш ли ме? Ексшефът на ДАТО е съучастник в незаконните подслушвания. Защо Емил Тонев е шеф на НСО? . 5| 4266 |27.09.2021 Емилия Милчева: Енергетиката е все още под контрола на ГЕРБ . 4| 3298 |23.09.2021 Адв. Емил Георгиев: При избора на нов председател на ВКС не трябва да се повтаря катаклизма с Гешев . 65| 18114 |22.09.2021 Емил Георгиев от ”Екогласност”: Брутален е подходът на новата партия към ”БСП за България”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads