Реклама / Ads
6| 4632 |24.04.2023 НОВИНИ

Адв. Грета Ганева: Обвиненията в европейската заповед за арест на Тони Иванов са различни от тези на Гешев

.
Грета Ганева
Националният наказателен и административен съд в Мадрид отказа да изпълни издадената от Софийската градска прокуратура европейска заповед за арест на Тони Иванов. Той беше сочен от българската прокуратура за един от участниците в заговор за дискредитиране на институциите у нас и персонално на главния прокурор Иван Гешев.
 

Европейската заповед за арест е средство, предвидено в правото на ЕС във връзка със съдебното сътрудничество, обясни пред БНР Грета Ганева, адвокат на Тони Иванов.


"ЕС е съюз на взаимно доверие. Тази заповед е опростена и ефикасна. За да бъде издадена и удовлетворена тя, трябва да са налице основополагащите два принципа - взаимно доверие и взаимно признаване. Тогава държавите изпълняват искането, въведено в Шенгенската информационна система".


Чрез съдебния акт на съда в Мадрид става ясно, че е установено, че не съществува първото условие, обясни адвокат Ганева.


"Испанската държава приема, че българската държава, чрез европейската заповед за арест, не е зачела правото на ЕС и не е гарантирала правото на защита. Тази силно репресивна мярка може да бъде приложена само, ако се гарантира правота на защита. Правото на защита на доверителя ми не е гарантирано. 4 пъти съм искала от българската прокуратура да ми представи обвинението. Получавам отказ".


Прокуратурата не преставлява съдебна инстанция и не може да издава европейски заповеди за арест, поясни още адвокат Ганева.


"Ако ги издава, лицето трябва да има уредена възможност за защита, а това не е налице в случая".


Ако има празнота в закона или противоречие на националния закон с правота на ЕС, по силата на член 5, алинея 4 от Конституцията на България, правото на ЕС се прилага с преимущество, посочи още тя.


"Всеки път, когато се издават европейски заповеди за арест по подобен начин, те ще падат. Няма да има доверие, че се прилага правото на ЕС".


Обвиненията в заповедта са напълно различни от онова, с което беше ангажирано общественото внимание от страна на Главна прокуратура, на ръководителя на Националното следствие и на ръководителя на Софийска градска прокуратура, заяви Грета Ганева.


"Едва ли не за заговор срещу държавата. Стана ясно, че са използвани специални разузнавателни средства, които не са събрани по предвидения в закона ред".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3186 |05.04.2023 Обвиненията срещу Тръмп - обида спрямо народа. Съдиите и прокурорите били "лунатици" . 2| 5095 |17.03.2023 Адв. Грета Ганева за прокуратурата: При претърсването са намерили и ”пищов - легенда” . 5| 5016 |01.03.2023 Арестуваха Грета Тунберг . 0| 3306 |21.02.2023 Оттеглиха обвиненията срещу Алек Болдуин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads