Реклама / Ads
5| 4876 |01.03.2023 НОВИНИ

Арестуваха Грета Тунберг

.
Източник: личен архив
Екологичната активистка и антикапиталист Грета Тунберг беше задържана в сряда в Норвегия по време на демонстрация срещу парк вятърни турбини, които пречат на хоризонта на местните саами пастири и плашат животните им.
 

Полицията отстрани нея и съмишлениците й от Министерстовот на финансите, а по-късно и от това на околната среда, съобщава Reuters.

 

В понеделник Тунберг се присъедини към протестиращите, настояващи за премахването на 151 вятърни турбини от пасищата за северни елени, използвани от пастирите саами в Централна Норвегия. Те казват, че преходът към зелена енергия не трябва да става за сметка на правата на коренното население.

 

През последните дни демонстрантите блокираха достъпа до някои правителствени сгради, поставяйки лявоцентристкото правителство на малцинството в кризисен режим и карайки министъра на енергетиката Терие Асланд да отмени официално посещение във Великобритания.

 

Върховният съд на Норвегия постанови през 2021 г., че турбините, издигнати на два вятърни парка във Фосен и част от най-големия вятърен енергиен комплекс на сушата в Европа, нарушават правата на саамите съгласно международните конвенции, но те остават в експлоатация повече от 16 месеца по-късно.

 

Тунберг, държейки червено, синьо, жълто и зелено саамско знаме, беше вдигната и отнесена от полицаи от финансовото министерство, докато стотици демонстранти скандираха лозунги.

 

Тунберг и други демонстранти по-късно блокираха входа на министерството на климата и околната среда и отново бяха отстранени от полицията.

Шведската активистка беше освободена малко по-късно заедно с други протестиращи, които също бяха задържани.

 

Пастирите на северни елени казват, че гледката и звукът на гигантската вятърна енергия плашат животните им и нарушават вековните традиции.

 

Председателят на норвежкия саамски парламент, изборен консултативен орган, ще се срещне с министъра на енергетиката в четвъртък и ще поиска извинение, преди да обсъдят решение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3553 |25.02.2023 Арестуваха четирима българи вандалствали на магистрала в Сърбия . 2| 3263 |19.02.2023 В Гърция арестуваха издирвания за смъртта на мигрантите в камиона-ковчег . 0| 3305 |28.01.2023 Арестуваха полицай по подозрения в блудство с 14-годишно момиче от дом в Горна Оряховица . 7| 3429 |25.01.2023 Арестуваха сина на кмета от ГЕРБ, заплашил с пистолет депутат от ”Възраждане”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads