Реклама / Ads
0| 3431 |17.07.2022 НОВИНИ

Адв. Ивайло Дерменджиев: В съдебната система има задкулисие, но се преекспонира

.
Ивайло Дерменджиев Източник: БГНЕС
”Политическата криза няма как да не се отразява върху правосъдната система. Правото и политиката са свързани, политическата система винаги влияе върху правовите инструменти… Противопоставянето между политическите сили е достигнало такова ниво, че е трудно да се постигне разумен компромис дори в рамките на разумни законодателни инициативи. Дори не се стига до дискусии, а до блокиране на дейността”.
 

Това каза пред БНР Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.


На въпрос - има ли задкулисие в съдебната система у нас, той отговори - "вероятно, да, но се преекспонира".


Това каза пред БНР Ивайло Дерменджиев, председател на Висшия адвокатски съвет.


По думите му има повече концентрация върху наказателната реформа, а в правораздаването в България наказателните дела са около 1/4 от всички. "Фиксацията върху наказателната реформа е вредна и пречи". И допълни, че проектозаконът за противодействие на корупцията винаги е №1 в дневния ред в правна комисия:


"Законът е важен. Но има неща, които критикуваме в него - едно от нещата, свързани със запазване на досегашния режим на конфискация, защото не винаги е в съзвучие с европейското законодателство. Разследването винаги би трябвало да бъде подчинено на прокуратурата. Нивото на кадри с определено образование, които трябва да разследват, е важно. Но дори и да е добре направен законът, въпросът е кой ще го прилага".


Дерменджиев допълни, че с промени в антикорупционния закон не се скъсва зависимостта от прокуратурата и от главния прокурор: "Няма как това да се случи. Прокурорът е господар на законодателния процес. .. Тримата големи в съдебната система имат един проблем - това е дългият им мандат. 7-годишният мандат пречи и на тяхната работа, и на очакванията в обществото".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5423 |10.07.2022 Ивайло Мирчев: България ще тръгне в по-добра посока, когато в затвора влязат две правителства . 0| 33749 |07.07.2022 Познава ли Гешев осъждания 21 пъти автокрадец Ивайло Серафимов? Пази ли го прокуратурата? Дал ли е фалшиви показания за Борисов, Каскета и Божков? . 0| 2897 |07.07.2022 Гешев: Съдебната реформа цели да се овладее прокуратурата, МВР изпълнява поръчки . 0| 3075 |29.06.2022 Ивайло Калфин: Отношенията ни с Русия са в ”мозъчна смърт”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads