Реклама / Ads
0| 2563 |12.06.2023 НОВИНИ

Адв. Кашъмов: Механизмът за разследване на главния прокурор е символ на реформата

.
Адвокат Александър Кашъмов Източник: БГНЕС
Механизмът за разследване на главния прокурор е символ на реформата, а не нещо, което ще се налага да се повтаря често.
 

Това заяви пред NOVA NEWS адвокат Александър Кашъмов.

 

Той изрази мнение, че мандатът на главния прокурор трябва да бъде 3-годишен.

 

"Би било странно и смущаващо, ако ВСС освободи Гешев поради уронване престижа на съдебната власт, а президентът не изпълни конституционното си задължение да приложи това решение чрез указ. Не виждам какво би било основанието да се вземе такова решение", каза още юристът.

 

"От самото начало на избора на Гешев имаше обществено знание кой стой зад него. Години наред той не личеше да беше загрижен за правата на гражданите, защото прокуратурата не произнесе осъдителни присъди за политици. Гледахме театровиден спектакъл, в който ако прокуратурата желае вади на бял свят данни за личния живот, в други изобщо не знаем какво става. Това се отнася и до "Барселонагейт". Изведнъж се оказа, че е много стойностен казус, след като години наред топката беше тупкана. Имаше дори отказ да бъде образувано досъдебно производство по този случай", коментира още адв. Кашъмов.

 

Според него отказ от издаване на президентски указ винаги е на ръба на спазване на Конституцията.

 

"Доколкото може да се прецени, че президентът има такава власт, тя е свързана с достойнството, почтеността, моралните качества на един кандидат. При избор на нов главен прокурор ще бъде интересно как ще бъде избрана парламентарната квота", отбеляза той.

 

По думите му желанието за постигане на конституционното мнозинство е прераснало в стряскане, заради фигурите, които се оказват начело на реформата.

 

"Не трябва да се обезкуражават носителите на реформата. Фигурата на главния прокурор трябва да остане, премахването му е екзотична идея. За такова решение трябва да има сериозни причини. Реформата може да премине по бърз начин", сподели експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2993 |11.06.2023 Елена Йончева: Не изключвам Испания да продължи разследването по „Барселонагейт” . 2| 4754 |10.06.2023 Разследването на саботажа на ”Северен поток” проучва доказателства, свързани с Полша . 1| 2819 |09.06.2023 Александър Кашъмов: В съдебната система не може да се действа с брадва, тя е часовников механизъм . 3| 2786 |05.06.2023 Гешев пита КС за механизма за разследването му и избора на ВСС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads