Реклама / Ads
13| 3244 |25.08.2021 НОВИНИ

Гешев: Нямам проблеми с психиката

.
Иван Гешев Източник: БГНЕС
Видял съм неща, които никой не е видял в тази зала. Нямам проблем нито с егото, нито с психиката. Това твърди главният прокурор Иван Гешев пред депутатите по време на второто си изслушване при правната комисия.
 

"Аз твърдя, че резултатът от законодателната инициатива за Бюрото ще е трагична. Аз съм административен ръководител, симетричен на другите. Разликата от един прокурор и административен съдия е сериозно. Не може да бъде сравнен ВАС с някой прокурор, като изключвам себе си. След кандидатурата ми на главен прокурор има много интересни събития" - допълва главният прокурор.

 

Атанас Славов от ДБ каза: "Разбираме, че главният прокурор иска законодателна инициатива и закон за лобизма. Слава богу прокуратурата няма законодателна инициатива и това не е случайно. Това е просто заради принцип разделение на властите. Съдебната власт е независима, защото няма контрол върху меча и портфейла.

Грешка на НС е, че мечът е даден на прокуратурата в лицето на Бюрото. И това решение трябва да бъде поправено. Чухме признание за грешка, не зная дали това е поемане на публично поемане на отговорност за нахлуването в президентството. Решението е взето от главния прокурор по предложение на наблюдаващия прокурор. Не си представям в САЩ, което и да е поделение да нахлува в Белия дом.

 

Какъв беше мотивът, с който уважихте предложението да се извършат следствените действия в президентството? Означава ли, че българските съдии са много по-малко защитени от българските прокурори и следователи?"

 

Гешев отвърна: "Няма проблем да промените закона и съдиите да се пазят от Бюрото. Но това може да създаде предпоставки за други проблеми. В личен разговор членове на ВСС казват, че това е правилният подход. Тръгнал съм от най-ниското ниво. Много рядко се иска мнението на хора с практика. Това за президентството е фалшива новина, неистина и откровена лъжа или заблуда. Президентството – самата сграда няма имунитет. Има съдебни разрешения, ние не можем да коментираме решения на българския съд. Прокуратурата е спазила законодателството."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3199 |25.08.2021 Камелия Нейкова, ЦИК: Има проблеми с техническото осигуряване на избори през ноември . 31| 13546 |25.08.2021 Тошко Йорданов: Няма разследване за кюлчета и Мата Хари. Гешев: Нямам контрол върху магистрати . 0| 3105 |23.08.2021 Председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев се запозна с проблемите на спорта в Бургас . 19| 6531 |19.08.2021 Балабанов към Гешев: Ще продължим да ви викаме. За да си го спестите, подайте оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads