Реклама / Ads
5| 3852 |15.10.2022 НОВИНИ

Крум Зарков за Гешев: Дори и да имате един човек над закона, не може да има върховенство на закона

.
Крум Зарков
Надявам се да го бъде този парламент. Ще има още тази седмица индикации за това. Президентът Румен Радев даде време за предварителен кръг на разговори, които не се състояха. Пред това управление има много предизвикателства. Това каза по БНТ правосъдният министър Крум Зарков.
 

От МП ще внесем в НС доста и сериозна работа. Всичко бе подготвено- закона за медиацията, за фалита на физическите лица до закона за противодействие на корупцията. 

 

Предлагаме не изцяло нов закон. Трябва да се занимава с тези, които могат да повлияят на прокуратурата на Гешев. Разследването ще се извършва от този орган от 5 души. Председателят ще се сменя всяка година. Решение на депутатите е дали президентът да има квота.

 

Трябват достатъчно механизми за вътрешен контрол.  Главният прокурор контролира цялата работа на прокуратурата. Дори и да имате един човек над закона, не може да има върховенство на закона. Ще видим механизма за съдия, който да разследва главния прокурор. Важно е да има съдебен контрол на отказите на прокуратурата да разследва. Кой решава кое дело да продължи, е на прокурора. Предлагам това да подлежи на проверка. Това важи за огромната част на актовете на прокуратурата. Това не е санкция, а съдебен контрол. 

 

Фигурата на Иван Гешев и другите прокурори винаги са били в центъра на политическия дебат. Той сам се поставя в центъра на политическите събития. Дали ще е залог за правителство или не - не зная. Но крайно време е да направим крачка напред в т. нар. съдебна реформа. Много често става така - не какво се внася, а кой го внася. Ключов въпрос за членовете на ВСС, трябва да встъпи новия с много по-голяма легитимност.

 

Въпросът не е Корнелия Нинова за БСП. Тя се опитва да представи конфликта като сблъсък на личности. Не са това проблемите на БСП. Проблемът е изборният резултат, а той е лош. Виждам наченки по въпроса да се реши проблема.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3426 |13.10.2022 Кьовеши и Зарков обсъдиха предизвикателствата на Европейската прокуратура у нас . 8| 5319 |12.10.2022 Кадиров заплаши Зеленски: Предупредихме те, че Русия дори не е започнала . 2| 5361 |10.10.2022 Ще се бори ли Зарков за мястото на Нинова? . 3| 3161 |08.10.2022 Зарков уверява, че сме изпълнили всички технически условия за членство в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads