Реклама / Ads
4| 7610 |08.02.2023 НОВИНИ

Черна книга на провалени и фанфарни операции на прокуратурата, предлага министър Зарков

.
Крум Зарков
Черна книга на прокурорските акции, които са започнали шумно, създали са големи дебати, политически сътресения, промени на министри, а накрая са завършили безславно, предлага служебният правосъден министър Крум Зарков. Министърът заяви, че винаги е бил привърженик на тезата, без значение кой е главният прокурор, държавното обвинение да говори след осъдителни присъди, а не преди това.
 

"Никога не съм твърдял, че с приемането на този закон, за механизма за контрол над главния прокурор, който депутатите не приеха, преди да се разпусне 48-ият парламент, всичко, свързано с прокуратурата, се решава. Не е така. Тези въпроси имат други решения. Има известни елементи от тях и в този закон, но не свързани с механизма. Има няколко проблема. Голямата сила на прокуратурата идва от две места – монопол на това кое става общоизвестно и как, другото - монопол дали ще се образува досъдебно производство или не", каза още Зарков пред БНР.


Понякога има типично фанфарни мероприятия от страна на обвинението. Той напомни, че са приети 5 от 12 важни законопроекта, които са минали през широко обществено обсъждане.


"Според мен се получиха добри. Ще прегледаме още веднъж дискусиите в парламента, за да видим дали има нещо, което можем да нанесем. В по-голямата си част тези дискусии бяха доста несъдържателни от гледна точка на това, че те спряха на първо четене. Ще направим преглед на всичко, което се каза, но като цяло мога отсега да заявя, че законопроектите ще бъдат същите или поне същите ще предложа на Министерския съвет, който трябва да реши дали да ги предостави на вниманието на Народното събрание", бе категоричен служебният министър.


Зарков отново подчерта, че става въпрос за тежки политически решения, зад които трябва да има политическо мнозинство. По думите му не е чул визия за съдебната реформа от страна на ГЕРБ, въпреки че въпросът стои на масата от 15 г. Представеното в Министерския съвет решение е най-доброто, работено е от две правителства, но не е достигнала воля за приемането му.


Той напомни, че законът е бил приет с огромно мнозинство на първо четене в парламента, а после са започнали въпросите и депутатите са отказали да поемат отговорност за започване на реформата.


"Според нас решението на този проблем се крие в това да може човек, който нито преди разследването, нито след него зависи, ако щете формално, от главния прокурор, който ще бъде евентуално обект на това разследване", обясни за пореден път Зарков.


И напомни, че промените са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост, по приоритетите на който са били съгласни всички. Предложеният механизъм няма да промени и подобри цялостното функциониране на прокуратурата, това обаче не означава, че не трябва да се направи опит. Механизмът не може да накарана прокуратурата да работи, а да носи отговорност. Тя трябва да бъде накарана да работи чрез механизмите за отчетност, чрез ВСС и по правилата, които съществуват, но не се прилагат, изтъкна Крум Зарков.


По думите му страната е била изправена пред сериозна конституционна криза, тя не е преодоляна, а смекчена, и тази ситуация не е нормална.


Зарков коментира и ситуацията в БСП: Поставен е лидерският въпрос и докато столетницата не го реши, не я чака нищо добро, смята той. Запитан дали лидерската позиция в партията е негова цел, Зарков отговори: "В момента пред мен не стои въпросът. По принцип имам много и големи цели пред себе си. Тази може да бъде една от тях – да".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3107 |02.02.2023 Спират продажбата на книга на критик на Путин, името му изчезва от афиши за театър . 1| 4066 |11.01.2023 Книгата ”Резервен” - опитът на Хари да се помири със сложното си минало . 0| 3311 |25.12.2022 Черна статистика! 17 тежки катастрофи са станали на Бъдни вечер у нас . 33| 4396 |11.12.2022 ”Черната овца” Божанков: Разводът с БСП в окончателен! Оставам в парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads