Реклама / Ads
11| 4064 |18.05.2023 НОВИНИ

Министър Крум Зарков: Гешев да не плаши, а да арестува и обвинява

.
Крум Зарков
Главният прокурор и прокуратурата като институция не бива и не може да говорят с внушения и недомлъвки. Не може да се говори от тази позиция, когато в ръцете ви е цялата власт и ако имате информация, тя е събрана законно по съответния процесуален ред. Няма какво да плашите - оповестявате, арестувате, повдигате обвинение или казано по-малко драматично - вършите си работата. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков.
 

Ако този закон вече беше в сила - времето му беше някъде преди 10 г., нямаше да се стигне до тази война. Това каза още в предаването "Още от деня" по БНТ служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод разглеждането на механизма за разследване на главния прокурор в правната комисия и войната в прокуратурата.

 

Зарков съобщи, че законопроектът е приет с голямо мнозинство. Депутатите се ангажираха с бърза работа по него. Това е знак колко важен е законопроектът, добави той.

 

Още сутринта участвахме с главния прокурор Иван Гешев в заседанието на Висшия съдебен съвет. Мнението на г-н Гешев не се е променило – Главната прокуратура е против законопроекта. Всеки има право на своето мнение, но в Народното събрание лежи голямата отговорност да се създаде правната рамка, която е необходима за страната ни. Тя е необходима както за хората, за правовия ред въобще, така и по отношение на ангажиментите ни и по-дълбока интеграция в Европейския съюз. Това е дълъг дебат, който се води дълго време. Стигали сме и преди до този етап на процедурата, но днес ми се струва различно. Различно беше и във ВСС, където се дискутираха теми - свободно и отговорно, защото само преди седмици това ми се струваше напълно невъзможно, посочи правосъдният министър.

 

Той коментира и излезлия наяве телефонен разговор между главния прокурор и председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

Не мога да съдя това, че има диалог между главния прокурор и политици. Но това, че продължават да валят обвинения и заплахи, е грозната истина. Нека да се замислим кой не го знаеше. Но това е цената да поемеш отговорност да вземаш решения, които могат да те скарат с приятел или висш прокурор. Такава е работата. Решението ми се струва ясно и е време то да бъде администрирано, заяви Крум Зарков.

 

Зарков е уверен, че истината около цялата тази история ще излезе наяве. Тя започна с един взрив срещу главния прокурор на 1 май и премина в един вербален взрив и истината трябва да бъде разнищена докрай и да се разбере от всички посоки, каза още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3201 |18.05.2023 На секретно заседане шефовете на НСО и ДАНС се обясняват за атентата срещу Гешев . 3| 2743 |18.05.2023 Британският министър на отбраната заяви, че с удоволствие би наследил поста на Столтенберг . 6| 4975 |18.05.2023 В петък е срещата на Г. Георгиев от БОЕЦ с Гешев за Барселонагейт, кюлчетата, Турски поток.... . 28| 10283 |18.05.2023 Гешев се закани: Гражданите ще видят какво ще се случи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads