Реклама / Ads
4| 3923 |07.01.2023 НОВИНИ

Правосъдният министър Зарков: В обществото има съмнение, че има хора над закона - заради пагона, функциите им, парите

.
Крум Зарков
В българското общество витае основателно съмнение, че има хора, които са над закона заради пагона, който имат, заради функцията, която имат или заради парите, които притежават. Може да се окаже чисто символен този въпрос с главния прокурор и да няма никаква причина да се разследва, но самият факт, че дори и да има не може - прави така, че цялата система страда от липса на доверие. Това заяви правосъдният министър Крум Зарков.
 

"Накрая вие сам поставихте въпроса - защо не се решава? Едното е, че не знаем какво да направим. Ето ние сега като служебно правителство сме представили. Другата е, че някой го е страх да го направи", обясни Зарков пред БНТ.


Той попита какво пречи да се реши този въпрос, който не му се струва труден. "Какво общо има с Иван Гешев механизма за разследване на главния прокурор, който може да се казва по друг начин и ще се казва един ден по друг начин и се е казвал по друг начин. Можем ли да си позволим да сме на опашката на Европа, да не се влиза в Шенген, да не може да задълбочим интеграцията си, защото имаме 75 дела в Страсбург, по които сме осъдени, защото имаме негативни доклади, тъй като не намираме силата или волята да решим един въпрос, който вече е написан, описан и знаем какво трябва да се направи", смята правосъдният министър.


Той коментира темата за съдебната реформа, като каза, че трябва политическа, личностна и системна промяна, за да може да има резултат. "Това не са противоставящи се въпроси. Аз скоро навърших 40 и поне от 20 се въртим в един кръг. Не че ще спре дебатът за винаги, но да отиде на друго ниво. От колко време се говори, че няма механизъм, който ефективно да разследва главния прокурор. В Страсбург, където е Европейския съд за правата на човека, става дума от 2009 г.", коментира Зарков.

 

Той заяви, че не губи фокус. "Ние положихме огромни усилия за влизането ни в Шенген и постигнахме много големи резултати. Няколко министри, министър-председателят и особено президентът направиха почти невъзможното", отчете Зарков.


Той обясни, че скептичните държави свързват механизма за Шенген с този по проверка и сътрудничество. "Ако успеем в тези няколко седмици, в този парламент, да приемем този закон, имаме всички основания да смятаме, че ще имаме добър доклад. Като имаме добър доклад от ЕК, ще може да поискаме прекратяване на механизма за проверка, като поискахме този механизъм, ще свалим аргументите на Нидерландия и ще реализираме това, което успяхме да постигнем и да влезем в Шенген", смята Зарков.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3398 |06.01.2023 Министър Шишков: Единственото спасение за пътя Русе - Бяла е изграждането на автомагистрала . 2| 3353 |06.01.2023 Министър Алексиев: Еврокомисията проверява ”Гражданска въздухоплавателна администрация” . 3| 3161 |06.01.2023 Вътрешният министър Демерджиев: България няма отговор от Русия защо издирва Христо Грозев . 0| 3676 |05.01.2023 Министър Зapĸoв: Мexaнизмът зa paзcлeдвaнe нa гл. пpoĸypop е нaй-вaжен зa мeждyнapoдния ни имидж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads