Реклама / Ads
0| 4314 |12.12.2020 НОВИНИ

Крум Зарков: Светът постави клеймо върху България, заради погазването на върховенството на закона

.
Крум Зарков
След смяната на няколко правосъдни министри нещата в системата не се подобряват, а точно обратното. Становището на БСП е категорично и бе представено от заместник-председателя на Парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков в „Панорама“ по БНТ.
 

„По отношение на правосъдието и съдебната реформа, през последните три години и половина ние бяхме управлявани от най-некомпетентното правителство досега. Това направи така, че към страната ни, на която и преди не се гледаше добре от гледна точка на върховенството на закона, се постави клеймо. То беше обективирано в доклади, в мониторингов механизъм. За нашата страна се пише в европейските вестници под заглавия, достойни за филм на Гай Ричи“, образно изрази мнението си за състоянието на българската съдебна система депутатът-юрист от левицата Крум Зарков.

 

Социалистът коментира и актуалната тема за контрола върху главния прокурор и предложението на ГЕРБ за създаването на специална фигура, която да го разследва: „Не мога да си представя какво ще работи прокурорът, който ще трябва да разследва само главния в продължение на 7 години. Не само, че не мога да си го представя, но няма и откъде да го видя как би работил. Никъде по света няма такава конструкция“.

По думите на Зарков правителството е абсолютно некомпетентно по темата за съдебна реформа, като я оставя в ръцете на отделни депутати от управляващото мнозинство, които, заимствали идеи оттук-оттам, ги вкарвали в парламента и ставало „нещо страшно“ – приети противоречащи се разпоредби и отмяна на закони, които не са влезли в сила.

 

Крум Зарков обясни проблема на предложението на ГЕРБ: „Проблемът не е в юридическата невъзможност да  бъде разследван главния прокурор, а във фактическата невъзможност това да се случва. Тук има един много по-прост изход от това да се създават неясни фигури и той е определени прокурори, които отказват да образуват производство, трябва да могат да бъдат проверени в съда. Защото проблемът се намира в отказите по разследване. По този начин ще може да се излезе от йерархията и пред съда да се провери защо даден прокурор е отказал да разследва главния“.

 

На въпрос на водещия Бойко Василев за доброволческата инициатива на депутатите на БСП, заместник-председателят на левицата в парламента отговори: „Доброволчеството е символичен акт и ние го вършим убедено. Това, което ми направи впечатление в болницата, в която помагам, е нейното състояние. И не само на конкретната, но и на много български болници. Условията, в които работят лекарите, там, където си почиват от 12 и 24-часови смени – фактът, че нямат елементарни условия.

 

Ако използваме често използваната метафората, че ковид е като война, то нашите лекари работят във военни условия по принцип“. Зарков изтъкна, че доброволчеството на социалистите по болници далеч не изчерпва дейността на левицата в областта на здравеопазването. Той припомни, че БСП е внесла вот на недоверие заради здравната политика на правителството, но и също десетки пъти е внасяла предложения за промяна на статута на болниците и за създаването на нова здравна политика. „Правителството също се беше ангажирало с такава, но нищо не се случи“, изтъкна депутатът-социалист.

 

Според Крум Зарков трябва да се отнесем много отговорно по въпроса с ковид ваксинацията. Той сподели, че лично би се ваксинирал и би апелирал всеки да го направи.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4567 |11.12.2020 Крум Зарков: Трудно е да си представим как ще работи разследващият главния прокурор . 21| 8172 |03.12.2020 Доц. Светлана Велизарова: СЗО няма да пусне толкова лесно ваксините. За мен светът е луд . 7| 4848 |26.11.2020 Крум Зарков: Проблемът не е в Конституцията, а в статута на Главния прокурор . 23| 10608 |24.11.2020 Станислав Балабанов постави управляващите ”на тясно” заради мерките им срещу коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads