Реклама / Ads
0| 3673 |02.10.2019 НОВИНИ

Крум Зарков: Искаме връщане на „блиц-контрола“, Борисов да отговаря на въпросите на българските граждани

.
„Внесохме предложение за възстановяване на познатата като „блиц-контрол“ форма на парламентарен контрол. В рамките на тази процедура, в последните до 2 часа на заседанието, всяка първа сряда на месеца, министър-председателят и зам.министър-председателите се явяват, за да отговарят на актуалните въпроси на народните представители“.
 

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на представяне на предложението на левицата за промени в Правилника за организацията и дейността на НС. Той обясни, че въпросите могат да засягат общата политика на правителството и не могат да съдържат искания за предоставяне на подробни числови данни. „Тази форма на парламентарен контрол, съществуваща в предишните две издания на Народното събрание, бе  несъмнено едно от постиженията на българската парламентарна демокрация. То се роди в практиката като противовес на ясна и отчетлива тенденция на отстъпление от парламентаризма и преминаване към едноличен, авторитарен, премиерски тип на управление. Затова и отмяната му в началото на този мандат предизвика критики и спорове“, обясни той. По думите му мотивите за отмяната му не са се оказали верни. Зарков припомни аргументите, че на министър-председателя можело да се поставят въпроси  в рамките на редовния парламентарен контрол, но практиката показва, че чрез разпределяне на функции, позиции и ресори и строго пазен от различните председателства на НС, премиерът се е явил едва няколко пъти в НС. „Налага се виждането, че министър-председателят решава всичко, а пред НС той не отговаря за нищо“, каза още той. Социалистът посочи и аргумента, че навсякъде има журналисти и всичко е публично и прозрачно, и всеки може да пита всичко който и да е министър и дори премиерът. Според него сме станали свидетели на странни практики- на пресконференция без преса, брифинг с изключени микрофони и на отстраняване на журналисти, защото задават въпроси към министър- председателя и изпълнителната власт. Зарков подчерта, че значение има и медийната среда, в която много от частните медии са се отдали на откровена проправителствена пропаганда. „Трябва да съзнаваме, че народните представители имаме отговорност да не оставяме правителството да избегне който и да е важен за гражданите въпрос. В ситуация, в която е все по-трудно хората да получават истинска информация от медиите, прекият диалог между институциите, опозиция и власт и директният отговор на въпроси в пленарна зала е от съществено значение“, категоричен бе той. По думите му, ако депутатите от управляващото мнозинство не подкрепят връщането на блиц-контрола ще покажат, че има много какво да крият и малко какво да покажат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4264 |19.09.2019 Крум Зарков: За да има справедливост, трябва нова наказателна политика . 10| 4524 |07.09.2019 Крум Зарков: С БСП Мая Манолова има всички шансове да спечели . 0| 4399 |03.09.2019 Калоян Паргов: Искаме да удвоим общинските си съветници в София . 0| 4288 |24.08.2019 Нено Димов успокоява хората от Шишманци, но те крещят: ”Не искаме този завод”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads