Реклама / Ads
0| 4926 |29.09.2022 НОВИНИ

Министър Зарков: Гешев пита къде е държавата, но тя не може да бъде заменена от прокуратурата

.
Крум Зарков
Въпросът, който искаме да изчистим, е какво трябва да прави прокуратурата и какво не бива да прави, заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков след спора за правомощията на прокуратурата.
 

Според него конституцията пределно ясно определя това, но тя се тълкува разширително до степен, че прокуратурата ще провери релефа на пешеходните пътеки или пътните знаци, или качеството на сладоледа - това не е работата на прокуратурата, а на десетките регулаторни и контролни органи и ако те не работят, има друг механизъм, по който те трябва да бъдат накарани да работят. Ако извършат престъпления, прокуратурата трябва да се намеси.


"Разфокусирането на прокуратурата е проблематично в няколко аспекта. То е проблематично за ефикасността на самата прокуратура - да се съсредоточи в това, което наистина ѝ е работата - а именно преследване на престъпленията, отмяната на незаконосъобразни актове, а не да се разпилява според новините от деня. И другото е, че това все пак ѝ дава доста сериозна власт над цялата администрация,т. е над цялата изпълнителна власт, което пък вкарва прокуратурата на политически терен, тъй като тези, които контролират изпълнителната власт са политическите институции, а тези, които преследват престъпленията, са наказателно-правните институции", коментира Крум Зарков пред БНТ.


Отбеляза, че това трябва да бъде ясно разграничено, тъй като се нарича разделение на властите и е основният гарант за демокрация.


Не само Иван Гешев, много граждани се питат къде е държавата при тези катастрофи с дрогирани шофьори, "но е опасен мит да се мисли, че държавата може да бъде заменена от прокуратурата", заяви служебният министър на правосъдието. Днес главният прокурор е казал, че прокуратурата е единствената преграда пред произвола в защита на българските граждани.


Крум Зарков коментира доклади на прокуратурата, в които тя отбелязва, че в повече от 90% постига успех в съда и се гордее с това, но в същото време ние всички виждаме, чувстваме т.нар. дефицит на справедливост.


"След като прокуратурата вкарва 92% от тези, които влизат в съда, в затвора, а ние чувстваме, че нещо не е наред с високите етажи на властта - трябва да поставим въпроса там, където му е мястото - не в тези, които се обвиняват, а дали няма такива, които никога не се обвиняват", запита правосъдният министър.


По темите за отчетността и властта на главния прокурор по силата на практика, която се е установила, а така е заложен и в Плана за възстановяване и устойчивост, този закон, който засяга евентуалното наказателно преследване срещу главния прокурор, както и обжалваемостта на някои от неговите актове, са поискали становище от Венецианската комисия. С екип на тази комисия са разговаряли в Министерство на правосъдието, но и с на ВСС, прокуратурата, политическите сили, за да спомогнат Венецианската комисия да издаде своето становище по този законопроект на 21 октомври.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 2957 |29.09.2022 Димитър Стоянов: Докато аз съм министър, няма как да дам тежко въоръжение на Украйна . 1| 4961 |29.09.2022 Бивш правосъден министър: Конституционният съд си вкара страхотен автогол . 1| 3219 |29.09.2022 Зарков към Гешев: Прокуратурата да гони престъпници, регулаторни органи следят работата на администрацията . 3| 2838 |29.09.2022 Министър Шишков: Няма проекти за магистралите – и да имаме средства, няма какво да строим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads