Реклама / Ads
8| 2972 |29.09.2022 НОВИНИ

Димитър Стоянов: Докато аз съм министър, няма как да дам тежко въоръжение на Украйна

.
Димитър Стоянов Източник: БГНЕС
Тежко въоръжение на Украйна, докато аз съм министър, няма как да дам. В това е категоричен служебният министър на отбланата Димитър Стоянов.
 

Думите му идват след като Украйна отново е поискала въоръжение от България, но такова е отказано. Посланикът на Украйна у нас Виталий Москаленко е отправил искане за тежко въоръжение, а не леко стрелково, нито боеприпаси, обясни Стоянов, но отказа да уточни за какъв тип оръжия става дума. Той е заявил пред Москаленко, че има решение на Народното събрание, което гласува предоставяне на военно-техническа помощ, но не и оръжия.

 

„Рискове за националната сигурност винаги има, те са потенциални, преки заплахи за националната сигурност няма. Няма промяна на ситуацията в Черно море, не са затворени линиите на комуникация. Единственият риск са мините“, заяви министър Стоянов преди началото на Съвет по сигурността, който се събира днес при министър-председателя в Министерския съвет. Очаква се да бъдат обсъдени евентуални последици за страната от войната в Украйна и след референдумите там. По думите на Димитър Стоянов мерките и задачите ще бъдат определени на самия съвет.

 

„Не считам, че на този етап трябва да се правят промени на предприетите мерки. В програмата на съвета не е предвидено обсъждане на следващия пакет от санкции на Европейския съюз към Русия“, допълни министърът на отбраната.

 

„Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани. Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство“, каза още той.

 

„Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 хиляди, не очаквам кой знае какъв съществен обрат“, подчерта Стоянов.

 

Според него основният риск в Черно море остават само свободно дрейфащите мини. „Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е основният риск в момента“, допълни служебният министър.

 

В коментар за инцидента в „Безмер“ вчера, той увери, че на пистата няма проблеми. „Посетих полковник Дончев е болницата и той е добре. Черната кутия е намерена цяла. По нея няма повреди. Очаква се още днес да започне разчитането ѝ. Това ще стане в България“, заяви Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2486 |29.09.2022 Никола Стоянов: Ще задържим цената на микса на газта в рамките, които бизнесът ни постави . 0| 3014 |28.09.2022 Проф. Росен Стоянов: Има политически играчи, кандидати за слава, които рушат политическата комуникация . 4| 3178 |28.09.2022 Кремъл: Ще продължим военната операция в Украйна, докато не контролираме цялата Донецка област . 0| 2676 |27.09.2022 Димитър Ковачевски: Реагираме винаги, когато има действия, които нарушават репутацията ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads