Реклама / Ads
7| 2952 |28.03.2023 НОВИНИ

Димитър Стоянов пак излъга: ВМЗ - Сопот не можела да произвежда 155 мм снаряди

.
”Няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна. Решението на НС е за изпращане на наши военнослужещи в страна-членка на ЕС. Украйна не е членка на ЕС”. Това заяви военният министър Димитър Стоянов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.
 

„С решението на МС от 16 февруари се взема категорично отношение по изпращането на наши военно служещи – един офицер в Брюксел, щабен офицер в Полша и екип за обучение в Полша. Няма решение за изпращане на военнослужещи в Украйна”, категоричен е министърът. Той отново подчерта, че не може да има секретно решение за изпращане на военнослужещи в Украйна.

 

„Не може да има такова секретно решение. Трябва да има решение на НС. Няма натиск за такова решение. То е за вътрешнополитическа употреба”, заяви Стоянов.

Той призова за спокойна обстановка, да се говорят истините и така да се привличат избиратели. Стоянов беше категоричен, че България следва общата политика на ЕС.

 

„Решението е да се предоставят 155 мм снаряди на Украйна. България няма такива складови наличности и няма как да ги предоставим на Украйна. Няма как да се включим в това решение. Производството на тези снаряди ще отнеме повече от година. Нямаме складова наличност и това е причината ние да кажем, че не може да участваме в това решение. ВМЗ Сопот няма способности да произвежда този тип снаряди“, обясни министърът на отбраната.

 

Това е вторият път, в който Стоянов изрича една и съща лъжа. Вчера военният министър заяви, че България няма как да предостави 155-милиметрови муниции и боеприпаси на Украйна, тъй като не разполага с такива. ВМЗ-Сопот, което е завод под шапката на Министерството на икономиката и съответно под шапката на правителството, произвежда подобни снаряди и това е видимо на сайта на ВМЗ-Сопот.

 

„България не може и не трябва да спира подкрепата на други държави за Украйна. Затова подкрепяме общата политика, но не можем да изпратим нещо, което нямаме. Не считам, че водим различна политика от тази на ЕС и НАТО. Има решение на Народното събрание за изпращаме на оръжие на Украйна и го изпълняваме“, заяви той.

 

„Няма как да намаля количеството на боеприпаси в нашите складове и да намаля запасите на армията. Дали сме това, което е било в повече. Това, което е под нормативното няма как да го дадем. Полша имат 30 самолета МиГ-29, но дават 4. Те имат 48 F-16. Това е огромната разлика между тях и нас“, аргументира се той.

 

Попитан с колко самолета пазим въздушното си пространство той отговори, че тази информация е секретна, но добави, че се пази с толкова, с колкото трябва.

Министърът беше категоричен, че се лети безопасно, въпреки че не получаваме поддръжка на машините от Русия.

 

На въпрос възможно ли е България да бъде нападната като най-близка натовска държава, Стоянов отговори, че такива анализи са правени, разработват се нови планове, но не може да каже повече, тъй като и това е секретна информация.

„Не смятам, че има пряка заплаха за България. Не смятам и че ще се използва ядрено оръжие. Това означава край на света“, заяви той. Неговата прогноза за края на войната е, че тя ще продължи дълго и ще е война на изтощението.

 

„Трудно е да се предскаже какъв ще е изходът“, добави той. Относно задържането на Владимир Путин, той каза, че едва ли Путин ще дойде в България, за да го задържим.

„Обсъждаме нещо, което е хипотетично. Не съм министър на правосъдието“, отговори Стоянов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3748 |28.03.2023 Никола Стоянов посочи, че не се отказва от намерението си да намали цените на стоките . 72| 9488 |27.03.2023 Нямало как да дадем 155-мм муниции на Украйна? Димитър Стоянов излъга . 1| 2967 |27.03.2023 Димитър Маринов: Хиляди пациенти могат да останат без лекарства след 1 април . 0| 3151 |23.03.2023 Министър Стоянов награди военнослужещи, участвали в спасителни мисии в Турция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads