Реклама / Ads
2| 4604 |22.12.2023 НОВИНИ

Адв. Мария Шаркова: Ускореното изграждане на детската болница не трябва да бъде за сметка на качеството

.
Адвокат Мария Шаркова, специалист по здравно право Източник: Стопкадър: YouTube
"Всъщност имаше една заявка и подкрепа от законодателната власт, демонстрация, че тази тема е на дневен ред. Заяви се ускорено изграждане на детската болница, но тук държа да отбележа, че това ускорено изграждане на болницата не трябва да бъде за сметка на качеството. Лечебното заведение трябва да бъде изградено в съответствие с европейските стандарти за качество. И в тази връзка, и проф. Костадин Ангелов публично в изявата си подчерта, че ще се следват тези европейски стандарти за качество, което е много важно."
 

Това заяви в студиото на "Денят с В. Дремджиев" адвокат Мария Шаркова, специалист по здравно право, във връзка със строежа на детската болница, който предизвика остри спорове в пленарна зала вчера.

 

"Всъщност, действително когато беше избран теренът за болницата в Горна баня, имаше призиви от инициативата, която подкрепя изграждането на детската болница, да се научи повече по отношение на това как е бил избран теренът. Но така или иначе към момента е свършена доста работа по отношение на този терен. Включително, са вложени средства. Мен ме плаши по-скоро това, че при всяка смяна на властта темата за детската болница и въобще всичко, което се върши, започва от нула. Така в никакви срокове няма да имаме детска болница", каза адвокатът.

 

Тя изтъкна, че всички сме виждали примери за детски болници, в които се спазват високи стандарти за качество.

 

"Аз например съм била в детската болница в Гренобъл. Има много работа, която трябва да се свърши, но най-важното е, че като е започнал вече този процес, трябва да се осигури приемственост при всяка смяна на властта - да не се започва пак отначало. Това е изключително важно. Трябва да има стабилност на решенията, които се взимат, за да можем да напредваме и осъществяваме прогрес", смята специалистът.

 

Шаркова подчерта, че здравният министър е ангажиран с цялостния процес на изграждане на болничното заведение.

 

"Вече има приет график, който трябва да се следва, трябва да се спазват сроковете в него. Освен това, вчера Общественият съвет обсъди структурата на бъдещата болница. А според тази структура ще има и съответните анализи какви нормативни промени се изискват, за да може целият този процес да върви. За да има ясно задание и да се осигури стабилност на процесите, за да няма път назад", допълни специалистът.

 

Здравният експерт сподели също така, че в момента има изготвен анализ от Европейската инвестиционна банка, която е поела ангажимента да се включи в инициативата.

 

"Този анализ също се обсъжда и се взима предвид, като структурата се изработва от наши изявени специалисти - педиатри, членове на Обществения съвет. Има начертани срокове и ако те се спазват, нещата ще се случат", посочи още Шаркова.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4759 |22.12.2023 Вън или в Шенген, казва Австрия на България за ЧНГ . 0| 4491 |22.12.2023 Станишев: Трябва да положим всички усилия за Шенген до края на годината . 4| 5225 |22.12.2023 Българската следа в морския трафик на дрога през годините . 32| 11901 |22.12.2023 Явор Божанков за ФрогНюз: Безконтролните кабинети на Радев приключиха. Нидерландия вдига ветото заради конституционната реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads