Реклама / Ads
5| 5169 |23.08.2019

Адв. Марковски: Съдебните ни процеси са инквизационни

.
Адв. Николай Кокинов и адв. Марин Марковски
Има европейски принцип – равенство на оръжията – каквото има прокуратурата, такова да притежава и защитата. В момента съдебните ни процеси са инквизационни. Прокуратурата няма функция да решава делата и да казва кой ще остане завинаги в затвора и кой не.

Това заяви в ефира на бТВ адвокат Марин Марковски, който заедно с бившия главен прокурор на София Николай Кокинов коментираха предложението за повече правомощия на прокурорите.

 

"Никой не може да не изпълни законово решение. Когато един сериен или масов убиец си признае престъпленията  - то се спасява от доживотната присъда и получава от 20 до 30 г. Нашият живот е съпътстван от много тежки престъпления. България се превърна от държавата на розите в държавата на вампира. Имаме прекалено много жестоки убийства и хората с основание казват, че те трябва да се спрат. Има голямо значение, дали престъпникът ще получи 30 г., или доживотен затвор. Трябва да бъдат спрени тези хора, защото не могат да бъдат презвъзпитани. В Германия, Франция и Англия има доживотни присъди, въпреки че препоръчват да не се използват. Когато един човек е обладан от силите на злото се вижда колко е опасен по делата му. Един ужасяващ престъпник като Момата заяви, че ако знаеше, че ще получи доживотна присъда е нямало да извърши престъпленията си. Това трябва да е достатъчно, за да не се използва съкратеното съдебно производство", заяви Марковски. По думите му един процес трябва да бъде бърз, справедлив и да се доближава до истината.

 

"Законодателят трябда да забрани съкратеното съдебно производство за определен кръг от категория от престъпления. Прокуратурата е страна по делото", заяви Николай Кокинов.

 

Попитан дали прокуратурата е с вързани ръце за брутално убитите, Кокинов заяви, че законът е такъв какъвто е. Ако се премахме съкратеното съдебно производство по-добре ли ще е близките на жертвите да слушат за страданието им в продължение на няколко години, попита бившият прокурор.

 

"Безспорно е, че прокуратурата няма място в защитната линия, законодателят е този, който трябва да каже ще има ли или не облекчения, без да залита на ляво и на дясно", заяви Кокинов и добави, че не приемат искането за повече правомощия за прокуратурата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Вени Марковски: НАП да осигури на гражданите безплатна проверка на изтеклите данни 1| 3807 |07.08.2019 . Вени Марковски: Цветанов решаваше кой е крадец, кой - мошеник, кой - убиец и кой - детеубиец 24| 13506 |01.06.2019 . Адв. Марковски: Ще се пролеят потоци от кръв с новата неизбежна самоотбрана 11| 6346 |11.05.2019 . Адв. Марковски: Гражданският арест е полезен и законово препоръчителен 1| 3524 |03.05.2019

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО