Реклама / Ads
8| 6594 |18.09.2020 НОВИНИ

Адв. Михаил Екимджиев: Буюк е бил поднесен на Ердоган буквално за часове

.
адв. Михаил Екимджиев
Прикрита екстрадиция се е извършила пред 2016 година, когато българските власти тихомълком са предали бизнесмена Абдула Буюк на Турция. Това се е случило не дни, не седмици, а часове след изявление на тогавашния външен министър Мевлют Чавушоглу, че Буюк се укрива в България.
 

Това заяви пред БНР адв. Михаил Екимджиев по повод международния скандал, избухнал преди няколко дни.

 

ФрогНюз припомня, че след разкритие на “Шпигел” се разговори активно за случилото се. Според информацията премиерът Бойко Борисов е предал в ръцете на Реджеп Ердоган опозиционера и то в нарушение на международни конвенции. Това се е случило със съдействието на тогавашния главен прокурор у нас Сотир Цацаров.

 

На 10 август 2016 на многохиляден митинг в Истанбул по случай победата над опита за преврат, тогавашният външен министър Мевлют Чавушоглу обявява, че един от враговете на Турция и на Ердоган се укрива в България, но българските власти са обещали той да бъде върнат, припомни Екимджиев.

 

“Буквално часове, не дни, не седмици, след това изявление, Абдула Буюк е поднесен на турските власти на българската граница от наши високопоставени полицейски служители, в нарушение на конституция, на конвенция за правата на човека, на конвенции за осигуряване на политическо убежище", допълни още юристът.

 

По думите му тогава е била извършена така наречената в правото “прикрита екстрадиция”.

 

Турция е отказала да продължи валидността на документите му и пребиването на Абдула Буюк в България е било формално нелегално, изтъкна Михаил Екимджиев.

 

"Дори да приемем, че е имало някакви формални основания за експулсирането, то това, което е направено задължително, трябва да стане с уведомяването на негов адвокат, в момента, в който е арестуван, с уведомяване на омбудсмана и с уведомяване на неправителствена организация", коментира още юристът.

 

Това обаче не се е случило.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 7852 |30.08.2020 Адв. Михаил Екимджиев: Днес само ние можем да спрем диктатурата и деспотизма . 8| 7855 |28.08.2020 Адв. Екимджиев: Властта гледа на поръчковите медии като на инструмент за ”имиджово облизване” . 19| 6945 |16.08.2020 Михаил Екимджиев: Борисов няма моралното право да предлага промени в Конституцията . 7| 18969 |10.07.2020 Адв. Михаил Екимджиев за Фрог: След избора на Гешев ние живеем на „долната земя“. За да сме „горе“, трябва да победим чудовища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads