Реклама / Ads
3| 3514 |09.11.2021 НОВИНИ

Адв. Петрова: Кога образованието на децата ни се превърна в разменна монета, която да ползваме предизборно?

.
Адв. Мария Петрова
„Не мога да разбера кога образованието на децата ни се превърна в разменна монета, която да ползваме предизборно“ - недоумява адвокат Мария Петрова, специалист по медицинско право. По думите й най-добрият интерес на детето невинаги съвпада с най-добрия интерес на родителите. Относно отвореното писмо на повече от 500 училищни директори, които оспорват въвеждането на тестове за малките ученици два пъти седмично, според нея е имало четене без разбиране.
 

„По Закона за здравето директорите нямат основания да се притесняват, че ще се превърнат в закононарушители“, посочи пред Българското национално радио адв. Мария Петрова. Тя е категорична, че директорите на училищата няма да се превърнат в ръководители на нелегални медицински лаборатории, каквито опасения са изразени в писмото.

 

„Тестовете, предлагани за училищата, са медицинско изделие, което може да се ползва и в домашна, и в училищна среда“, поясни Петрова и направи паралел с тестовете за бременност и антигенните тестове за домашна употреба. „В случая обаче нормативно не е предвидена възможност за тестване на децата в домашна среда“, посочи тя.


Според нея тестовете за завръщане на децата в училище може да се третират и като форма на профилактична дейност.


„Едва 5% от родителите в ромския квартал в Сливен са съгласни да се тестват децата
Никого не можем да задължим насила да се съгласи с нещо, но когато сме в извънредна епидемична обстановка и трябва да се наложат някакви мерки, всеки един от нас трябва да знае, че не може да бъде в абсолютния си комфорт“, коментира тя.

 

По думите й министърът на образованието показва висока устойчивост и търпимост към цялата тази абсурдна ситуация.


По въпроса дали с тестовете за антитела да може да се издава зелен сертификат специалистът по медицинско право изтъкна, че експертите са тези, които първо трябва да мотивират подобно решение – за и против, а юристите да „облекат“ това становище в правна форма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2795 |09.11.2021 Изтече срокът за анкетата сред родителите: Кога най-малките се връщат в клас? . 9| 3424 |07.11.2021 Зам.-здравен министър: Ние решаваме да има нова Covid вълна, когато отказваме да се ваксинираме . 14| 3457 |05.11.2021 Борисов: ”Хемус” никога няма да бъде построена, Рашков само говори срещу нея . 3| 5065 |01.11.2021 Адв. Мария Петрова: Държавата да понесе последствията от изискванията, които налага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads