Реклама / Ads
5| 9459 |11.01.2019 НОВИНИ

Адв. К. Симеонов: Прокуратурата репресира свидетели по делото ”КТБ” чрез сплашване и арести (обновена)

.
Адвокат Константин Симеонов Източник: БГНЕС
Защитникът на Цветан Василев адвокат Константин Симоенов алармира медиите, че прокуратурата е задържала свидетели по делото ”КТБ”. Опасенията му са, че ще бъде направено всичко възможно те да останат в ареста. Мерките им за неотклонение ще се гледат утре в Специализирания наказателен съд. Симеонов призовава за обществено внимание към опита за репресии на свидетели.
 

Ето информацията, която получихме от адвокат Симеонов:

 

Бях уведомен, че днес, 11 януари 2019 г., на свидетели, които предстои да бъдат разпитани в съдебно заседание по делото КТБ, са повдигнати обвинения, като впоследствие са задържани в Следствения арест на Г. М. Димитров.

 

С настоящото съобщение Ви уведомявам, че утре - 12.01.2019 г., в Специализирания наказателен съд ще се разглежда искането на Специализираната прокуратура за постоянното задържане на тези лица.

 

В качеството си на защитник на Цветан Василев, подсъдим по горепосоченото дело, се чувствам задължен да присъствам, за да не се допуска по подобен репресивен начин незаконно влияние върху свидетелите чрез сплашване и лишаване от свобода.

 

Призовавам представители на всички медии да присъстват и да отразят пред обществото този казус, т.к. чрез действията на прокуратурата сериозно се застрашават правата на българските граждани и е необходим широк обществен дебат за случващото се в Специализираната прокуратура и Специализирания съд.

 

Адвокат Константин Симеонов,

защитник на Цветан Василев

 

Арестите са извършени по показания на главния свидетел по делото Бисер Лазов, твърдят защитници на задържаните. Според тях Лазов е предоставил неверни сведения, а прокуратурата веднага се е задействала, като по този начин се оказва драстичен натиск върху свидетелите.

 

Адвокат Симеонов съобщи за Фрогнюз, че по негова информация са задържани 7 души. В постановлението за привличане е записано, че всеки един от тях е бил част от ОПГ и те са участвали в изпиране на пари. От постановлението става ясно още, че не били всички задържани в момента в едно общо ОПГ, а са част от друго (обвинените в "делото КТБ"), за които пък няма повдигнато обвинение за пране на пари. Един от задържаните е бил управител на дружеството „Бромак“, с което Цветан Василев имаше мажоритарния дял от акциите в КТБ.

 

Защитникът на Цветан Василев обясни, че по негова информация, става въпрос за предоставени на прокуратурата от касиерката на основния свидетел на обвинението Бисер Лазов, разходни касови ордери от края на 2013 година. Общата сума е около 2 милиона лева. Ордерите обаче са от миналия век, от 1999 г., а после върху тях е поставено друго датиране - 2013 г, което е недопустимо и ги прави недействителни.

 

„Никой не пита и не проверява дали е имало такива наличности, за да могат да бъдат раздавани. Възможно е някой друг, дори Бисер Лазов да е присвоил тези пари, това не се проверява. В случая ситуацията е идентична с тази, за която зам.-прокурорът Иван Гешев попита защо всички се занимават с въпроса кой е снимал Ценко Чоков, а никой не пита защо той не е в дома си, след като е с мярка „домашен арест“, заяви адвокат Симеонов.

 

По думите му, журналисти са потърсили информация от прокуратурата, но от там категорично им е отказан какъвто и да било коментар, въпреки че, когато се касае за това дело, те дават нарочни пресконференции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5893 |11.01.2019 Прокуратурата погна ЧСИ за либийския кораб . 44| 11848 |10.01.2019 Елена Поптодорова: Прокуратурата да обясни как е ползвана България при опита за преврат в Черна гора . 3| 6082 |09.01.2019 Р. Миланов пред Фрог: Разочарован съм, концепцията за специализация на прокуратурата се промени . 0| 4999 |07.01.2019 Вени Марковски: Не само Страсбург, но и българският съд редовно осъжда прокуратурата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads