Реклама / Ads
4| 9923 |08.06.2021 ИНТЕРВЮ

Адв. Величков пред Фрог: Хидрата е във ВСС. Там трябва да е протестът

.
адв. Велислав Величков
Проблемът е в системата. Дори Гешев да бъде отстранен, докато не се променят правилата по неговия избор, отчетност и контрол, няма да се промени нищо. Проблемът не е в тази сграда на Съдебната палата. Протестът трябва да се премести пред Висшия съдебен съвет. Там е хидрата, която захранва българското правосъдие с безумните си поръчкови решения. Там се проявява истинската власт на главния прокурор, който вече съвсем неприкрито го командва.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз адв. Велислав Величков от Инициативата "Правосъдие за всеки". Повод за коментара му е продължаващия протест срещу фигурата на главния прокурор и проблемите с българското правосъдие, както и явната липса на върховенство на правото и независимост на съдебната власт. 


Интервюто идва и в контекста на американските санкции по закона "Магнитски", които удариха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и заговориха за липсата на действия от страна на държавното обвинение по отношение на корупционните практики, в които те са замесени. 


Ето и цялото интервю: 


Господин Величков, протестите срещу главния прокурор не са спирали, но на 2 юни, след като станаха ясни американските санкции общественото недоволство бе голямо и стотици се събраха пред сградата на Съдебната палата. Каква промяна може да донесе това? 


На 2 юни протестът пред Съдебната палата бе организиран от инициативата “Правосъдие за всеки”. Това е регулярният ни протест в сряда, бе обявен преди да станат известни санкциите по закона “Магнитски”, но предизвика лавина от хора, които шокирани и възмутени се присъединиха. Бройката нарасна значително. 


Протестът бе обявен в памет на Ботев и загиналите за българската свобода и независимост. Това бе посланието ни - че трябва ежедневно да ги отстояваме. Ние живее уж свободна и уж правова държава, в която обаче се ограничават свободата и правата на гражданите и се погазва върховенството на правото. 


Вчера бе повторена една приказка - че у нас законът е врата в полето, а имаме претенции да сме част от западните държави, в които се говори за върховенството на правото.


“Законът е врата в полето” е стара приказка, която знам още от студентските си години. Проблемът е, че тази врата непрекъснато я местят. Стигнахме до там, че лобистите, олигарсите и добре организираната мафия в България да си поръчва или променя удобно закони, така че не просто да минава покрай нея, а да я мести. Поръчково законодателство, което постепенно започва да прераства и в поръчково правосъдие или избирателно такова. Това е най-опасното, по-опасно дори от бездействието в правосъдната система, на което бяхме свидетели преди. 


Правосъдието не просто започна да отсъства и постепенно да се губи чувството за справедливост, но започна да се използва и като инструмент за постигане на политически или престъпни цели. Както казват - като бухалка.


Виждам, че всички групи, които протестираха за оставката на Борисов в т.нар. “Триъгълник на властта” от лятото на миналата година започват да се местят пред Съдебната палата. За нас това е добра новина.

 

Повече от 5 години се опитваме да поставим като основна тема в обществото въпросът за реалната съдебна реформа и неработещата прокуратура под абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор, който и да е той. 

 

Може би обществото ясно съзнава, че при неработеща прокуратура и нефункционираща правосъдна система, санкциите по закона “Магнитски” няма да имат ефект.

 

Именно. Но този процес на осъзнаване бе дълъг и бавен. Още през 2017 г. и после при назначаването на Гешев се опитвахме да кажем, че без да има работещо правосъдие не може да има работеща държава, много малко хора ни чуваха. Основният проблем според тях бяха Борисов и изпълнителната власт. Радвам се, че сега се вижда, че основният проблем е избирателно работещата съдебна власт, най-вече в частта обвинение. 


Проблемът е системен. Казваме го и сега - дори Гешев да бъде отстранен, ако не се променят правилата по избор, контрол и отчетност на главния прокурор, ако не се децентрализира прокуратурата, така че обвинителите да работят по вътрешно убеждение и закон, ако няма съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство, което елеминира съда от процеса на правораздаването, ако няма промяна и намаляване на парламентарната квота във ВСС, така че политиците да не диктуват правилата в съдебната власт, нищо няма да се промени.

 

Положението ще си остане същото.

 

Системен проблем е това и трябва да бъде решен от следващия парламент приоритетно веднага след изборите и закриването на специализираните съдилища, което се надявам да се случи. Трябва да се започнат разговори и да се направят промени в Конституцията. Без тях главният прокурор и ефикасната работа на ВСС без политизация не могат да се случат.


Тогава ще ни е по-лесно да спасим държавата от санкциите по закона “Магнитски”. Ако държавата покаже, че сама може да се справи с корупцията и организираната престъпност, то тогава другите държави ще изиграят ролята на партньори, а не на такива, които се пазят от българската мафия. 


Проблемът не е в Съдебната палата. Тук заседават четири български съдилища.

 

Протестът трябва да се премести пред Висшия съдебен съвет. Там му е мястото. Там е хидрата, която захранва гаврата с българското правосъдие с безумните си поръчкови решения. Там се проявява истинската власт на главния прокурор, който вече съвсем неприкрито го командва. 


Това отприщи общественото недоволство. 


Как гледате на посещенията на Гешев из страната? 

 


Това си е политиката на Гешев. Знае, че не може да работи по високите етажи и се е заровил по избите - там, където от него нищо не зависи. Ако трябва да ходи да строява редиците на апелативните и окръжните прокуратури, възниква въпросът каква работа вършат ръководителите им. Той няма никакви правомощия да се меси в оперативната самостоятелност на прокурорите на апелативно и окръжно ниво. Ако иска да има някаква степен на контрол, тези ръководители ще се явят лично в кабинета му.

 

Обиколките из страната са негов празен пропаганден ход. 


интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 29563 |07.06.2021 Методи Андреев за Фрог: Има много интересни бизнес връзки между фирмите на Пеевски и Борисовата ”Ипон” . 12| 9898 |07.06.2021 Диана Дамянова пред Фрог: Няма демокрация, която да толерира такава корупция като при Борисов . 5| 11958 |04.06.2021 Адв. Албена Белянова пред Фрог: АДФИ се управлява от „Библиотекарите“. Проверката за АЕЦ „Белене“ е Пунта Мара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads