Реклама / Ads
4| 4723 |06.10.2023 НОВИНИ

Адв. Велислав Величков: Сглобка с Конституцията не може да има

.
Адвокат Велислав Величков, "Правосъдие за всеки" Източник: Стопкадър: Евроком
”Не трябва да допуснем сглобката да промени обществения договор по начин, удобен за някои партии, или политици от сглобката, които искат да се задържат във властта. Сглобка с Конституцията не може да има. Това е фундаментът на една държава. Тук трябва да се приемат най-смислените и най-работещите текстове.”
 

Това заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" по телевизия Евроком адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" във връзка с днешното гласуване на промените в Конституцията.

 

Адвокатът припомни, че от инициатива "Правосъдие за всеки" са имали споразумение с ПП, с което са поели ангажимент да работят по конституционните текстове в експертно качество, да съгласуват нещата с юристите на "Промяната" и Демократична България.

 

"Започнахме тази работа веднага след Великден, след изборите. Работихме много добре месец и нещо. Всеки текст се обсъждаше, проверявахме европейската практика, сравнителното конституционно право, моделите в други държави. Стигнахме до едни доста добри текстове. След което започнаха преговорите за постигане на конституционно мнозинство. Както се разбра, те са били преговори конституционното мнозинство да е още на хартията. И тогава започнаха да отпадат някои текстове. Един текст отпада, втори отпада, трети се променя, четвърти се добавя", посочи Величков.

 

По думите му ВАС чудесно обслужва в последните години статуквото в изпълнителната власт.

 

"Вместо да се ограничат правомощията на главния прокурор, те реално се разширяват. Той става ръководител на върховната прокуратурата, без да се казва коя. Предоставя му се контрол над 5-те апелативни прокуратури. Всъщност главният прокурор остава със същото силно влияние, особено ако той издава и методическите указания, ще ръководи прокурорския съвет и ще има 2 мандата", алармира експертът.

 

Според него ако ще се ликвидира политическото влияние във Висшия съдебен съвет, има два начина за постигането на това:

"Съществено намаляване на парламентарната квота, което ние предлагаме от 7 години - от 11 на 7 души, от които четирима да са в Прокурорския съвет, трима да са в Съдийския съвет. Или ако ще остава тази парламентарна квота, в нея не трябва да има и намек за политическа пристрастност. Не трябва да има и бивши магистрати, освен настоящи, защото някои от бившите магистрати станаха адвокати", каза още той.

 

Юристът изрази мнение, че конституционният проект категорично ще бъде приет на първо гласуване.

 

"Не със 180 гласа, а със 160 и няколко. И ще отиде на т.нар. "бавна писта", което означава, че ще се отложи най-малко с два месеца, най-много с 5. Председателят на конституционната комисия ни съветваше да окажем натиск върху депутатите да бъдат пет месеца, а не два. Между първо и второ гласуване текст по текст трябва да се види отново какъв е смисълът на идеята, с която започнаха тези промени, а именно ограничаването на властта и правомощията на главния прокурор. Ние принципно предлагаме да отпадне тази фигура, защото я смятаме за ненужна. Трябва да се намали рязко политическото влияние във Висшия съдебен съвет. Да се осигури независимостта на съда. Да се въведе индивидуалната конституционна жалба. Това са важните въпроси, които могат да накарат системата да заработи ефективно", обобщи специалистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4696 |29.09.2023 Ротация в сглобката ще е проява на “политическа зрялост” за Мария Габриел . 3| 5887 |29.09.2023 Социолог: Целта на Борисов е да види синя карта, сглобката сега е по-силна . 12| 4350 |26.09.2023 Кой кого: Подкрепата на втори тур в София скара сглобката . 1| 4228 |21.09.2023 Социологът Боряна Димитрова: Правителствената сглобка е партийна клопка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads