Реклама / Ads
4| 5787 |30.10.2020 НОВИНИ

Адвокат Мария Петрова: Пандемичен план няма, действа се ден за ден

.
Адвокат Мария Петрова
Пандемичен план няма. В обстановката се действа ден за ден. От 13 март можеха да се очертаят по големи стъпки, изисква международното хуманирно право, пък ще е добре и за общестгвото. Това заяви адвокатът по медицинско право Мария Петрова за COVID обстановката в страната.
 

В България с изменение Закона за лечебните заведения стана лесно да се открие болница. Но не бе обвързано с трайно назначен персонал. И се оказа, че имаме 400 болници и легла, но няма персонал, който да обслужва пациентите. В провинцията фигурират определени лекари, но не са стъпвали там и няма как да окажат помощ. Сега обстановката предполага нормативни промени. Най-добре е да променим закона, обясни тя пред bTV.


Адвокатката е затрупана с дела - по заповедите на предходния министър на здравеопазването, на пациенти, които нямат достъп до болници, по налагане на карантинни мерки с прилагането на двоен аршин, на лекари, на които не осигурихме нормални условия на труд, друг тип дела - работници и служители търсят своите права от работодатели, защото са се заразили на работното място и др., изброи адвокатката. Основното решение на проблема е дългосрочна стратегия, нормативни проблеми и контрол, разкри тя.

 

"Не можем да смятаме, че в условията на пандемия панацея ще е доброто сърце на хората. Доброволците не трябва да влизат в отделенията и да имат досег с пациентите - рисково е за живота и здравето както на пациентите, така и на доброволците", категорична беше тя и отбеляза, че по закон болницата трябва да застрахова медиците си, а не е ясно какво се случва при идването на доброволци или при ситуация, при която действията на някой от тях са навредили на здравето на пациент.

 

Според д-р Петрова доброволческият труд трябва да се насочи към "подпомагащи процеси в лечебните заведения". Тя посочи, че в практиката си се среща със ситуации, при които има "двоен аршин" при налагането на карантинни мерки. Така, ако близките "на известен човек" се върнат от чужбина за погребението му, на тях се позволява да пребивават у нас и да си тръгнат без изолация, докато за други обикновените хора това не е възможно.

 

"Има и други проблеми -като това, че при дете с позитивен тест в училище или детска градина, цели класове и групи минават в изолация, но без родителите на останалите деца да могат да ползват болничен за гледане при пълно спазване на правилата. Възможни са и злоупотреби заради свободната интерпретация на дефиницията за контактно лице", каза тя.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4935 |30.10.2020 Сдружение на адвокати поиска Радев да наложи вето на санкциите за нерегламентирания превоз . 3| 4038 |29.10.2020 Мария Минчева, БСК: когато налагаме ограничения, трябва да знаем кого ще засегнем и как ще го обезщетим . 8| 6060 |28.10.2020 Съдът осъди СДВР за задържането на адвокат Минчо Спасов . 2| 5286 |24.10.2020 Адвокат: Мярката ”Задържане под стража” у нас е наказателна репресия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads