Реклама / Ads
3| 3824 |29.10.2020 НОВИНИ

Мария Минчева, БСК: когато налагаме ограничения, трябва да знаем кого ще засегнем и как ще го обезщетим

.
От днес редица заведения са затворени със запоред на МЗ
Бизнесът настоява за ясни критерии за ограничителните мерки. Когато се налагат мерки за две седмици, трябва да знаем какъв резултат търсим. Мерките трябва да се планират по-добре – когато налагаме ограничения, трябва да знаем кого ще засегнем и как ще го обезщетим.

Това заяви пред БНР Мария Минчева, която оглавява Правната дирекция в Българската стопанска камара. В писмо до здравния министър Костадин Ангелов от работодателската организация предупредиха, че новите мерки са дискриминационни.


„Още имаме горчивия вкус от последиците от затварянето на редица сектори през март и април. Апелираме за изпреварващо, обмислено поведение от страна на правителството, за да не се стигне до резултат, какъвто беше в началото на пандемията“, посочи Минчева.


Според БСК има вече достатъчно натрупан опит в познаването на вируса и неговото лечение, затова от камарата настояват за прогнозен модел, основан върху обективни критерии, „при настъпването на които да се налагат ограничителни мерки“, стана ясно от думите й. 


„Искаме да знаем кое е определящо, за да се затвори един ресторант например. Кое е определящо, за да се затвори един учебен център, кое е определящо, за да се затвори един мол? Трябва да има определен брой заразени лица на територията на областта или трябва да има определен зает капацитет в болниците, в интензивните отделения?“

Минчева дава пример с училищата, където при определен минимален брой заразени ученици се минава в режим на дистанционно обучение.

 

Когато се налагат мерки за две седмици, искаме да знаем какъв резултат търсим след тези две седмици, подчерта Мария Минчева, БСКМинчева.

 

„И ако броят на заразените е намален, означава ли, че тези мерки продължават или пък ако броят на заразените е увеличен, въпреки тези мерки, какво означава това? Допълнително затваряне? Как се мери ефективността на тази мярка? Каква цел си поставяме – намаляване на броя на хоспитализираните, намаляване на броя на лицата в интензивни отделения?“

 

Трябва да знаем какво целим обективно с всяка мярка и на определен период от време да го проверяваме, отбеляза още Минчева.

 

Работодателските организации продължават да изискват постоянно законодателство, свързано със загубите при кризи. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4212 |23.10.2020 Адвокат: Когато налага мерки, държавата трябва да се съобрази с основните принципи . 10| 4629 |21.10.2020 Д-р Маджаров: Конспиративните теории са интересни, но не и когато вирусът покосява така лекари . 10| 14362 |15.10.2020 Адвокат: Чухте ли какво главният прокурор каза на депутати от опозицията, когато питаха за “8-те джуджета”? . 10| 6530 |14.10.2020 Икономистът Пламен Данаилов: Кредитен рейтинг на държава се прави когато тя ще тегли нов заем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads