Реклама / Ads
5| 5725 |01.03.2011 НОВИНИ

Адвокат Василев: Очаквам оправдателна присъда за Н.Цонев

.
Николай Цонев Източник: Булфото
Защитникът на бившия военен министър Николай Цонев адвокат Васил Василев заяви, че очаква винаги, когато няма престъпление, да има оправдателна присъда.
 

На днешното заседание текат заключителните пледоарии на обвинението, което поиска пет години затвор за Цонев, и на защитата, която иска Софийският военно-окръжен съд да го оневини. Делото се гледа при закрити врати.

Цонев е подсъдим за сключване на неизгодни сделки в края на 90-те години
, когато е бил директор на дирекция за доставките в Министерството на отбраната. Става дума за самолети и авточасти, което ощетило държавата с около 1 милион лева.

„Николай Цонев не е виновен по твърдените сделки”, каза адвокат Василев, чиято пледоария продължава няколко часа.Защитникът обясни, че тогава Цонев е бил и управител на търговско дружество на военното министерство, което е трябвало да сключва външнотърговските договори. „Всичко, което е постигнато като договорености, е в съответствие с проведени обществено поръчки. Тези поръчки са откривани от заместник-министъра по военно-икономическите въпроси като възложител на поръчката”, обясни адвокатът. След това комисия е класирала кандидатите, а в нея Николай Цонев не е имал участие. Решението на комисията е било одобрявало от министъра на отбраната, а тогава Цонев е сключвал договорите, което ставало в съответствие на процедурата. Това се нарича обвързана компетентност в административното право, поясни Василев на въпрос дали Цонев е бил поставен пред свършен факт за подписването на спорните договори.

„В момента обсъждаме проблемите на авиодоствките в армията, съдбата на свинекомплексите в армията, доставките на авиочасти и други такива вълнуващи работи”, каза адвокат Василев, според който в обвинителния акт има много неточности и пропуски.

Защитникът съобщи, че по част от тези обвинения е имало наказателно производство, приключено от Военна прокуратура през 2002-2003 г. и делото е прекратено. „След като Цонев престана да е министър, понеже имаше желание от управляващите да има дела срещу него, военните рапортуваха, отмениха прекратяването и образуваха това дело, като добавиха още някои случки, които са още по-смешни”, каза още адвокат Василев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6278 |28.02.2011 Адвокат провали дело срещу Лечков . 12| 4986 |16.02.2011 Потвърдиха присъдата на учителката, обрала банка . 18| 6280 |01.02.2011 Адвокатът на Мургина: Трябваше жертва . 22| 5598 |30.01.2011 Т. Младенов: Очаквам оживяване на пазара на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads