Реклама / Ads

2| 5201 |15.10.2010 НОВИНИ

Адвокати бойкотират държавата заради неплатени услуги

.
50% от адвокатските колегии в страната са спрели да предоставят правна помощ като служебни адвокати, резервни защитници и процесуални представители, след като държавата отказва да плати за извършени от тях услуги. Това съобщи главният секретар на Висшия адвокатски съвет (ВАС) Валентин Бенатов.

По думите на магистратите това ще блокира хиляди производства, по които съдът ще трябва да поиска назначаването на служебен адвокат. От ВАС уточниха обаче, че ще бъде отказвано изпращането на служебни защитници само по новите дела. Въпреки че не се плаща, адвокатите ще се явяват по заварените случаи.
Бенатов не отхвърли и възможността арестуваните за извършване на престъпления да поискат назначаване на служебен адвокат с ясната идея, че това няма как да стане, и така да блокират делата си.

"В една демократична държава това не може да бъде правило. Ако държавата обаче иска това да е правило, може да го направи", коментира той.

Към август Националното бюро за правна помощ дължи 1.4 млн. лева на адвокатурата. В средата на септември правителството прие постановление за отпускане на допълнителни 3 милиона лева за разплащане с адвокатите. Месец по-късно обаче вицепремиерът Симеон Дянков все още не е изпълнил правителственото решение и не е подписал заповед за превеждане на тези пари по сметките на Министерството на правосъдието.
Не са платени одобрените отчети на адвокати за извършени услуги по 6500 съдебни производства. Очаква се до края на година да се натрупат задължения за още 12 000 дела.

Целият бюджет на бюрото по правна помощ за 2010 година трябва да е в размер на близо 9 милиона лева. Тези средства са предвидени за осигуряване на защита за лица, които нямат възможност сами да си наемат адвокат. На този фон адв. Бенатов посочи, че за 2011 година правителството предлага да се платят 100 млн. лева за специални разузнавателни средства.

"Тези пари се планират да се дадат за записване на безсмислени разговори. Борба с престъпността не се води само с полицейски акции, но и със съответно финансово и организационно обезпечаване на наказателните процеси", коментира още Бенатов.

Главният секретар на ВАС заяви, че след влизането в сила на последните поправки в НПК съдиите и прокурорите масово искат назначаване на резервни защитници. Поради спирането на парите от страна на държавата адвокатските колегии няма да оказват съдействие и за това. Бенатов припомни, че по време на дебатите в парламента, адвокатурата е предупредила, че се приема закон без финансова осигуреност.

"Вместо по изключение, възможността за назначаване на резервни защитници се използва масово дори по най-обикновени дела като тези за измама. С тези промени се създаде възможност държавата да плаща по два пъти за едно и също нещо – веднъж да плати за служебен адвокат и втори път за резервен защитник", заяви членът на Висшия адвокатски съвет Ели Христова.

До този момент адвокатските колегии в цяла Западна България, включително в София, са спрели да изпращат служебни адвокати. Това не се прави и във Варна, Перник, Пазарджик и Видин. Очаква се същото решение да бъде взето от адвокатите в Добрич, Русе и Силистра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 5| 4396 |08.10.2010 САС отказа да съди МВР заради паспортите . 5| 5118 |04.10.2010 БЛС не иска Дянков, болници ще съдят държавата . 4| 5505 |04.10.2010 Два влака си връхлетяха челно заради трети . 7| 5094 |03.10.2010 Глобяват ни с 30 млн. долара заради резиденция в САЩ
Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

Реклама / Ads
БЛОГОВЕ