Реклама / Ads
5| 4719 |08.10.2010 НОВИНИ

САС отказа да съди МВР заради паспортите

.
Софийският градски съд (СГС) е отхвърлил исковата молба за завеждане на граждански иск срещу МВР, заради лошата организация по издаването на новите лични документи. Тя е подадена от преди повече от месец от Гражданска инициатива “Справедливост”, която обяви, че ще съдят МВР заради хаоса по издаването на паспортите.
 

В колективният иск на стойност 50 млн. лв. можеше да се включи всеки, които се чувства ощетен заради висенето по опашки, пропуснатите ангажименти, забавянето на документите и проблеми със здравето.

От организацията искаха от съда още да постанови нарушението на четири закона от страна на МВР, да осъди ведомството да извърши всички действия, с които да гарантира нормалното издаване на документи и да го задължи да плати обезщетение на гражданите.

Съдия Асен Воденичаров от СГС обаче е отхвърлил молбата на адвокат Иван Груйкин, представител на “Справедливост” в определение от близо страница и половина, с което “Всеки ден” разполага. Според съда в молбата на Гражданска инициатива “Справедливост” не е засегнат “колективен интерес, а индивидуален такъв на определен кръг от лица”. В този смисъл съдията смята, че “евентуално накърненият личен интерес на същите, не може да обоснове наличието на увреден колективен такъв”. В определението си съдия Воденичаров е записал също, че “поради липсата на абсолютна положителна процесуална предпоставка за упражняването на правото на иск – увреден колективен интерес, както и на годен предмет на защита” искът е недопустим.

Определението на съда може да се обжалва с частна жалба пред Апелативния съд в седемдневен срок. Такава вече е подготвена, обясни пред “Всеки ден” адвокат Груйкин и се закани, че организацията ще стигне и до Европейския съд по правата на човека, ако делото не бъде разгледано по същество.

По думите му колективният иск е нов институт в българското правораздаване и затова съдиите избягват с всякакви доводи гледането на подобни дела. “Няма нито един приключил, това трябва да е показателно. Няма някакъв акт, който да внася яснота при прилагането на текстовете за колективните искове, които са съвсем нови. Нито едно дело не е приключило, а и не знам да е започнало на някаква решителна фаза, тоест няма първоинстанционно решение дори по колективни искове”, посочи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5794 |04.10.2010 Два влака си връхлетяха челно заради трети . 7| 5403 |03.10.2010 Глобяват ни с 30 млн. долара заради резиденция в САЩ . 0| 5271 |01.10.2010 Алма Матер затваря врати заради дървена ваканция? . 7| 5113 |29.09.2010 Еколози атакуват Борисов заради заменките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads