Реклама / Ads
0| 5261 |01.10.2010 НОВИНИ

Алма Матер затваря врати заради дървена ваканция?

.
"Има реална опасност Софийският университет да стигне до „дървена ваканция". Изчакваме да видим дали Софийският университет ще трябва да затвори врати през зимата", каза председателят на Студентския съвет в университета Цвета Георгиева пред Фокус.
 

„Ако трябва да затвори врати за дървена ваканция, най-вероятно ще има съответна реакция от нас. Има такава реална опасност, тъй като средствата наистина не достигат”, заяви Георгиева. „Все още изчакваме да видим какво ще се получи с обещанията или договорките между ректора на СУ и министъра на финансите Симеон Дянков и дали действително ще имаме проблем със стипендиите, което беше едно от основните неща, които искахме. Надявам се да няма повече проблеми с топлата вода и консумативите на студентите”, обясни председателят на Студентския съвет.

Тя уточни, че държавна субсидия и собствените приходи покриват едва половината от разходите. „СУ разполага с 19 сгради, които може и да не са с мащаба на Ректората, но са големи и не могат да се отоплява. Ако се стигне до момент, в който няма да можем да си покрием задълженията към „Топлофикация”, от Коледните празници университетът ще затвори врати до февруари месец. Затова все още няма и академичен календар", посочи Георгиева.
Студентският съвет няма да подкрепи протеста на инициативната група от студенти, обединени от липсата на топла вода в общежитията на СУ, тъй като те не са поставили конкретни искания. Инициативната група организира протест днес по време на откриването на учебната година, като демонстрацията е насочена срещу неефективното и непрозрачно финансово управление на университета. Исканията на протестиращите са:

- поемане отговорност от страна на ректорското ръководство за трудностите и неудобствата, които студентите преживяха през последните два месеца.
- осигуряване на публичен достъп до антикризисната стратегия на университета.
- осигуряване на публичен достъп до планирания за 2010 проектобюджет и текущото му изпълнение. Протестът ще се проведе под мотото: „Само топлата вода не ни грее, искаме ефективно управление и прозрачност”.
От четири дни има топла вода в общежитията на СУ, каза Георгиева и допълни, че е провела среща с представители на инициативната група. Те са изразили опасенията си, че се плаща депозит от 15 лв. в началото на годината, който след това не се връща. „Все още проучвам въпроса с депозита”, подчерта Цвета Георгиева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5507 |29.09.2010 Прокуратурата подгони Алма Матер по сигнал на министър . 7| 5104 |29.09.2010 Еколози атакуват Борисов заради заменките . 7| 5847 |28.09.2010 Брюксел наказва България заради мръсния въздух . 3| 7857 |26.09.2010 Алма Матер - 777-ми в света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads