Реклама / Ads
12| 7541 |06.07.2020 НОВИНИ

Адвокатите в Смолян искат дисциплинарка срещу Председателя на Висшия адвокатски съвет

.
Ралица Негенцова
Адвокатска колегия - Смолян иска образуването на дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица Негенцова, в качеството й на Председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) за неизпълнение на решение на Общото събрание на адвокатите в страната, поведено на 22.02.2020 г.
 

За това си искане, отправено към ВАдвС в края на миналата седмица, съобщават адвокатите от Смолян, които подробно излагат мотивите си и предисторията, довела до радикалните им действия. Писмото е подписано от членовете на Адвокатски съвет при АК-Смолян, Контролен съвет при АК-Смолян и Дисциплинарен съд при АК-Смолян.

 

Припомняме, че в началото на миналата година адвокатите бяха скочили срещу Негенцова, заради  липсата на реакция срещу исканата промяна на Закона за мерките против изпирането на пари, с която според юристите,  те са принуждавани да се превърнат в доносници на ДАНС.

 

"Това искане на Смолянските адвокати е реципрочно по своя характер, тъй като е провокирано от подетата репресивна политика на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) спрямо инакомислещите и независими български адвокати.  Със свои решения на две поредни заседания ВАдС образува дисциплинарни преписки срещу председателя на АК-Хасково и срещу председателя на АК-Смолян за непревеждането на 50 % от адвокатския членски внос към ВАдвС.

 

Тези действия на Адвокатските колегии в Смолян и Хасково обаче са КРАЙНА МЯРКА НА ПРОТЕСТНИ ДЕЙСТВИЯ от страна на адвокатите от АК-Смолян и АК-Хасково срещу поредица от действия и бездействия на ВИСШИЯ АДВОКАТСКИ СЪВЕТ, които не намират подкрепа сред адвокатското съсловие. В случая непревеждането на  членски внос към ВАдвС е резултат от колективни решения на адвокатските съвети, приети на техните общи събрания, а не са самоволни желания на председателите на тези адвокатски колегии.", се казва още в писмото на адвокатите.

 

Смолянските адвокати отправят следното обръщение към членовете на Висшия адвокатски съвет:

След като Висшият адвокатски съвет, в нарушение на закона и в опит за явна репресия, е взел решения за образуване на дисциплинарни преписки срещу адвокат Меглена Гунчева в качеството й на председател на Адвокатска колегия-Хасково и срещу адвокат Татяна Михайлова в качеството й на председател на Адвокатска колегия-Смолян ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ на решения на Общо събрание на адвокатите в страната, както и на решенията на Общите събрания на адвокатите от съответните адвокатски колегии и на адвокатските съвети, то на по-силното основание следва да сте принципни и да гласувате образуването на дисциплинарна преписка срещу адвокат Ралица Босилкова Негенцова в качеството й на председател на Висшия адвокатски съвет ЗА НЕИЗПЪЛНЕНИЕТО на решение на Общото събрание на адвокатите в страната.“

 

Писменото съобщение на членовете на Адвокатски съвет, Контролен съвет и Дисциплинарен съд при Адвокатска колегия-Смолян е внесено във Висшия адвокатски съвет на 02.07.2020 година, а към настоящия момент  заседание на Висшия адвокатски съвет е насрочено за 10.07.2020 година. Интересно е дали така направеното искане ще бъде включено в дневния ред на ВАдвС или ще бъде подминато с поредното мълчание от страна на членовете на съвета, съобщават още от съвета.

 

Към искането им е приложена и предистория по случая, която по думите им е следната:

На проведеното Общо събрание на адвокатите в страната, състояло се на 22.02.2020 година, със 163 гласа „против“ и 50 гласа „за“, за първи път в историята на българската адвокатура годишен отчет, на Висш адвокатски съвет не е приет от делегатите на събранието!!!

 

На същото събрание делегатите-адвокати вземат следните решения:

1.               Висшият адвокатски съвет в едномесечен срок следва да отмени Решение № 481/12.01.2018 г. по Протокол №13/2018 г. от заседание на Висшия адвокатски съвет, с което Висшият адвокатски съвет е увеличил месечните вноски на адвокатите към Висшия адвокатски съвет от 10,00 лв. на 20,00 лв.

2.               В случай, че Висшият адвокатски съвет не отмени в указания срок посоченото решение, адвокатските съвети от страната да спрат превеждане на 50% от събрания членски внос в полза на Висшия адвокатски съвет.”

 

На заседание на Висшия адвокатски съвет на 10.03.2020 година на гласуване е поставено следното предложение: „Да бъде отменено Решение № 481/12.01.2018 г. по Протокол № 13/2018г. от заседанието на Висшия адвокатски съвет, с което са увеличени месечните вноски към Висшия адвокатски съвет от 10 на 20 лв.”

 

Предложението не е прието, въпреки взетото решение на Общото събрание на адвокатите в страната, като председателят на ВАдС адв. Негенцова гласува „против“ отменяне Решение № 481/12.01.2018 г. по Протокол № 13/2018г. от заседанието на Висшия адвокатски съвет. Това е нарушение на разпоредбата на чл. 124 ал. 2 от ЗАдв, която предвижда изрично, че „Председателят на Висшия адвокатски съвет изпълнява задължения, произтичащи от решенията на общото събрание на адвокатите от страната“.

 

Горното представлява изрично и съзнателно действие, въпреки взето решение на Общо събрание на адвокатите в страната, което е задължително за Председателя на ВАдвС и показва явно незачитане както на волята на върховния орган на Българската адвокатура – Общото събрание на адвокатите в страната, така и грубо погазване на закона и съзнание за недосегаемост.

 

Същевременно Висшият адвокатски съвет е образувал дисциплинарните преписки срещу председателите на адвокатски съвети, които всъщност изпълняват второто от решенията на Общото събрание на адвокатите в страната, съгласно което в случай, че Висшият адвокатски съвет не отмени в указания срок посоченото по-горе в точка 1 решение, адвокатските съвети от страната да спрат да превеждат 50% от събрания членски внос в полза на Висшия адвокатски съвет.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5124 |06.07.2020 Оставка на шефа на Спешна помощ в София искат пациентски организации . 6| 6337 |06.07.2020 Адвокати искат от 1 до 6 г. затвор за незаконно разгласени сведения по дела . 17| 4497 |05.07.2020 От СДС искат по-строги мерки заради COVID-19 . 34| 8342 |27.06.2020 Пред МС протестират срещу корупцията, искат оставка на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads