Реклама / Ads

1| 3024 |15.03.2020

АЕЖ апелира: Репортерите да не бъдат излагани на ненужен риск

.
Нека репортерите да не бъдат излагани на ненужен риск - например да бъдат карани да търсят заболели, за да ги интервюират. Подобно поведение е безотговорно и спомага за разпространяване на заразата.

Това се казва в призив на Асоциацията на европейските журналисти - България. Ето какво се казва в апела, изпратен до медиите и институциите:

 

АЕЖ призовава работодателите да осигурят лични предпазни средства за репортерите, отразяващи епидемията. Всеки ден журналисти рискуват здравето си и е редно да имат маски и защитни облекла, за да запазят себе си и близките си. Осигуряването на предпазни средства е ангажимент на работодателите, но в извънредната ситуация, в която се намираме, държавата би могла също да съдейства. Това ще помогне обществото да продължи да бъде коректно информирано и до него да достигат препоръките на официалните власти.

 

Апелираме към медиите за отговорно отразяване - без всяване на паника, без фалшиви новини, без непроверени препоръки и съвети, но и без неглижиране. Призоваваме държавните власти също да не допринасят за създаването на паника. Те трябва да отправят правилни и добре премерени послания, които не водят до неглижиране, но и избягват непродуктивната паника.

 

От седмица журналистите отразяват среднощни заседания и брифинги. Този 24-часов режим е огромно изпитание за тях и за медиите, които трябва да работят денонощно, за да информират аудиторията си. Журналистите, които също имат семейства, не възразяват да работят по всяко време на денонощието, когато наистина се налага, но и техните възможности не са неизчерпаеми и е добре да се насочват рационално.

 

Неминуемо извънредната ситуация ще рефлектира и върху медийния пазар и е възможно да има сериозни финансови последици точно върху хората, които в момента полагат неимоверни усилия за доброто осведомяване на обществото.

 

Случващото се не бива да се използва и за ограничаване на достъпа до информация. При положение, че парламентът продължава да заседава, не е оправдано да се ограничава достъпът единствено на журналистите. От съществен обществен интерес е да не се допуска информационно затъмнение заради разпространението на COVID-19.

Не на последно място, днешната криза е време за солидарност. Обществото трябва да е солидарно с медицинските специалисти, както и с всички онези професии, които заради естеството на работата си, са изложени на по-голям риск. Журналистите са представители на такава професия. Благодарение на тях милиони хора получават навременна и точна информация за рисковете и начините за предпазване.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Фармацевтична колегия апелира: Призоваваме хората да ни пазят, ние сме на първа линия 4| 4311 |14.03.2020 . ”Булгаргаз”: Парите от ”Газпром” ще бъдат върнати до края на март 2| 3170 |05.03.2020 . Петя Аврамова: Около 50 километра ще бъдат извадени от винетната система по искане на общините 0| 3222 |01.03.2020 . Отнетите от Божков картини ще бъдат показани в специална зала на ”Квадрат 500” 7| 3933 |11.02.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ