Реклама / Ads

4| 4310 |14.03.2020

Фармацевтична колегия апелира: Призоваваме хората да ни пазят, ние сме на първа линия

.
Призоваваме хората да пазят магистър-фармацевтите, за да не се стигне до заразяване на магистър-фармацевти и до превръщането на аптеките в рискови точки. Искаме да обърнем внимание и на това, че въпреки желанието на колегите да бъдат полезни на пациентите и огромния натиск в момента върху тях, проблемът с лекарствата, маските, дезинфектантите и тяхното снабдяване не зависи от тях и не е само в България.

Това се казва в позиция на Регионалната фармацевтична колегия в София, разпратено до медиите. Публикуваме без редакторска намеса целя апел на фармацефтите:

 

Във връзка с издадената Заповед на министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки в България и това че аптеките ще продължат да работят, Ви информираме, че Регионална фармацевтична колегия София-столична на Българския фармацевтичен съюз, още на 12 март внесe писмо до Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, Националния оперативен щаб. С него уведомихме институциите за рисковете в аптеките при пандемията от COVID-19. Напомнихме, че магистър-фармацевтите са медицински специалисти, а аптеките - здравни заведения и рискът при тях е повишен, защото са на първа линия. Аптеките се посещават от извънредно много хора, както от болни, така и от здрави, и поради това смятаме че аптеката е рискова точка за предаване на вируса.

 

В писмото апелираме в спешен порядък да бъдат отпуснати лични предпазни средства за магистър-фармацевтите – на първо време маски и защитни очила. Фармацевтичните складове, зареждащи аптеки, никога не са предлагали респиратори, осигуряващи респираторна защита спрямо вируси за медицински специалисти (FFP2 или FFP3 респиратори). Поради това е невъзможно осигуряването им дори за нуждите на самите магистър-фармацевти, работещи на първа линия и контактуващи ежедневно със стотици болни и здрави в условията на пандемия. Притеснени сме, че има вероятност да възникне ситуация, при която поради заболяване на магистър-фармацевти да се затворят аптеки, което ще наруши лекарствоснабдителния процес и хиляди болни могат да останат без лекарства, което от своя страна може да доведе до непредвидени последици. Наясно сме, че с приоритет трябва да бъдат снабдени лекарите в болниците, в инфекциозните и интензивните отделения. Смятаме че и магистър-фармацевтите, както и лекарите по дентална медицина, и медицинските сестри, също трябва да бъдат снабдени с предпазни средства. Всички ние сме свързани с опазване на здравето на обществото и лечението на пациентите и риска да бъдем заразени или ние да заразим хората е много по-голям. Същевременно дори да искаме, не можем да работим дистанционно от домовете си, както е при много други професии.

 

Ние, като съсловна организация, търсим всички възможни начини, за да защитим магистър-фармацевтите, които съвестно изпълняват своята социална функция, за да могат да работят по-продължително, професионално и да не се допусне тяхното заразяване. Както е видно, аптеките са един от най-важните здравни обекти, които ще продължат да работят и при обявеното извънредно положение.

 

Призоваваме хората да не се презапасяват с лекарства и предпазни средства и да не проявяват агресия към магистър-фармацевтите зад гишето в аптеката. Апелираме хората да се изчакват в или пред аптеките, да влизат един по един и да се съобразяват с изискванията за обслужване на съответната аптека, за да не се заразяват един от друг.

Към момента продължаваме да търсим начин да съдействаме на колегите и да бъдат осигурени защитни средства за магистър-фармацевтите. Очакваме българското обществото да ни подкрепи, за да запази себе си по-здраво.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Атанаска Дишева: Съдийската колегия не може да разследва корупция 2| 3915 |19.02.2020 . Съдийската колегия на ВСС решава за съдия Миталов 4| 3340 |18.02.2020 . Инспекторатът не открил нарушения на съдия Миталов, Съдийската колегия се събра извънредно 11| 4567 |06.02.2020 . Софийската адвокатска колегия има нов председател 0| 4375 |04.02.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ