Реклама / Ads
1| 2240 |23.10.2024 НОВИНИ

Помощник-фармацевтите обявиха готовност за протестни действия

.
Помощник-фармацевтите в България заявиха готовност за протестни действия на пресконференция в Пловдив, организирана от Българската асоциация на помощник-фармацевтите. Те настояват за законодателни промени, които да регламентират правото им да отпускат медикаменти по лекарско предписание и да признаят професионалната им квалификация.
 

Помощник-фармацевти ще проведат пресконференция, за да обявят предстоящи протестни действия, насочени срещу неразрешеното положение, в което се намират.

 

В момента тези специалисти не могат да отпускат медикаменти по лекарско предписание, въпреки че именно това е част от техните професионални задължения и квалификация.

 

Според тях дипломите им не са признати от законодателството, което поставя под съмнение не само правото им да изпълняват съответните действия, но и основните им професионални права. Ситуацията създава сериозни проблеми в работния процес и поставя на риск здравето на пациентите. 

 

Вчера помощник-фармацевтите в България обявиха готовност за протестни действия. Това съобщи Лиляна Петрова, председател на регионалната колегия на помощник-фармацевтите в Пловдив, на пресконференция под надслов "За достоен и законен труд на помощник-фармацевтите в България", която се проведе в Националния пресклуб на БТА.

 

Лиляна Петрова подчерта, че дългогодишното отсъствие на сериозен диалог относно проблемите, с които се сблъскват помощник-фармацевтите, е изчерпало търпението и доверието им. Според нея в България не се чува техният глас и не се вземат предвид исканията им. Тя заяви: „Отказваме да работим на ръба на закона, при положение че нас ни обвиняват в опасност за здравето на хората и в липса на фармацевтично образование.“

 

Петрова изрази искане за промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, като настоява конкретно за корекции в член 220, алинея 3, за да отразява реалността, в която работят помощник-фармацевтите. Тя акцентира, че сегашната редакция на закона не съответства на действителността и на европейските стандарти.

 

„Искаме да отпускаме лекарства по лекарско предписание под контрола на магистър-фармацевт и законодателството да признае дипломите ни за висше образование“, добави тя. Българската асоциация на помощник-фармацевтите е получила официална подкрепа от Световната здравна организация за законодателни промени, които да регламентират професионалната дейност на помощник-фармацевтите.

 

През юни 2024 г. на Националната конференция на БАПФ във Варна беше обявено начало на предупредителни протестни действия, които продължават и сега. Петрова заяви: „Обявяваме готовност за протестни действия и очакваме новите народни представители да започнат работа по нашите предложения и да спрат отлагането на промените в закона.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2294 |23.10.2024 Георги Господинов – новият кавалер на Ордена за изкуство и литература от Франция! . 0| 2232 |23.10.2024 Служебното правителство ще реши новия размер на минималната работна заплата . 5| 3480 |23.10.2024 Как да намалим сметките за ток и отопление тази зима? . 0| 2216 |23.10.2024 Слънчево време днес, с минимални температури до -3° и до 23° през деня

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads