Реклама / Ads
0| 2258 |24.10.2024 НОВИНИ

Димитър Маринов: Помощник-фармацевтите нямат нужната квалификация за отпускане на лекарства, това е изкуствено създаден проблем

.
Димитър Маринов Източник: БГНЕС
Българският фармацевтичен съюз няма да подкрепи протестите на помощник-фармацевтите. Според председателя на БФС Димитър Маринов, тези специалисти не притежават необходимите знания, за да отпускат лекарства по лекарско предписание, което би могло да доведе до рискове за пациентите.
 

Председателят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) Димитър Маринов обяви, че организацията няма да подкрепи протестите на помощник-фармацевтите, защото счита исканията им за неоснователни. Според Маринов, помощник-фармацевтите нямат необходимата квалификация, за да отпускат лекарства по лекарско предписание. Той подчерта, че подобно действие би било нелепо и опасно. Според Маринов това е изкуствено създаден проблем, като посочи, че помощник-фармацевтите нямат необходимите знания, за да могат да отпускат лекарства по лекарско предписание, както те искат.

 

Маринов направи паралел с ролята на медицинските сестри, които подпомагат лекарите, но не вършат тяхната работа. Той добави, че помощник-фармацевтите са необходими в аптеките, където могат да извършват други важни дейности, но отпускането на лекарства трябва да се прави единствено от магистър-фармацевти.

 

Освен това, Маринов посочи, че аптеките, ръководени от помощник-фармацевти, са остаряла практика. Той обясни, че в съответствие със Закона за лекарствата в хуманната медицина, такива аптеки могат да съществуват само в населени места, където няма аптека на магистър-фармацевт. Ако в такова място бъде отворена нова аптека, ръководена от магистър-фармацевт, аптеката на помощник-фармацевта трябва да затвори.

 

Според председателя на БФС, няма обективни причини да се позволи на неквалифицирани лица да извършват дейности, които изискват по-висока степен на образование и компетентност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2231 |24.10.2024 Закопчаха руски зам.-министър на енергетиката за измама . 3| 2480 |24.10.2024 Фон дер Лайен напомни на Скопие и Мицкоски за конституционните промени . 10| 2526 |24.10.2024 Молдовската полиция: Проруски бизнес магнат платил 24 млн. долара на избиратели в страната . 4| 9099 |24.10.2024 Лъчезар Богданов за ФрогНюз: Златото е предпазител срещу инфлацията. Стойността му отразява слабостта на парите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads