Реклама / Ads
1| 3192 |12.11.2018 НОВИНИ

АЕЖ: Революция в журналистиката е възможна, зависи от нас

.
Бизнес модел на задълбочена журналистика в полза на обществото е напълно възможен.
 

Около това се обединиха участници в международната конференция ”(Р)еволюция в журналистиката. Медийни иновации в Централна и Източна Европа". Този модел обаче зависи от всеки от нас. Всички ние използваме медии и можем да допринесем за съществуването на такива, които защитават нашите интереси като общество.

 

Асоциацията на европейските журналисти - България събра в понеделник в София водещи предприемачи в сектора на медийните стартъпи от региона.

 

От известно време насам прословутият балкански песимизъм като че ли е заразил цялата световна журналистическа гилдия. Не минава медийна конференция, без да се стигне до колективно оплакване и дори мрънкане за бъдещето на медиите. Но има една група медийни иноватори, които не гледат на интернет като заплаха, а като предимство, посочи Боряна Джамбазова от АЕЖ-България. Тя добави, че чуждестранните лектори на конференцията дават всичко от себе си, за да правят независима и качествена журналистика. Не в САЩ или дори в Западна Европа, а в страни като Сърбия, Румъния, Полша, Словакия и Грузия, където колегите журналисти се сблъскват със сходни проблеми, каквито имат медиите в България.

 

За да потвърди думите й за сходството на проблемите, Томаш Белла от Словакия разказа, че една сутрин вестникът, в който той и колегите му работели, осъмнал купен от местен олигарх. Журналистите не пожелали да продължат да работят за този човек и напуснали редакцията, снимали празния нюзрум и публикували снимката на първа страница. След това основали нов вестник, половината от който е собственост на журналистите, а останалата част – на инвеститори, които обаче се подбират много внимателно. Вестникът Dennik N се издържа от дарения на читатели, а от екипа са забелязали търсене на по-дългите форми и на по-задълбочените материали, които водят до повече абонаменти.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3820 |19.10.2018 Корнелия Нинова: Алтернативата за здравеопазването е възможна, след края на Борисов 3 . 2| 3617 |16.10.2018 Бисер Петков за протеста на майките: Системата е консервативна, не чакайте революция . 5| 3800 |15.10.2018 Адв. Марковски: Химическата кастрация е невъзможна, а премахването на смъртното наказание е условие на ЕС . 8| 4647 |21.12.2017 Доц. Гълъбова: Хората не вярват в институциите, вървим към революция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads