Реклама / Ads
15| 7285 |21.08.2018 НОВИНИ

АЕЖ: Служителят на Борисов, ударил журналистка, няма място на държавна служба

.
Любомир Методиев
Асоциацията на европейските журналисти - България настоява за дисциплинарното уволнение на експерта от правителствената пресслужба Любомир Методиев, позволил си да удари репортерката Елена Крумова, докато тя е изпълнявала служебните си задължения.
 

Намираме за недостатъчно извинението, поднесено от Методиев чрез профила му в социална мрежа, в което той твърди, че действието е било неволно и "микрофонът отхвръкнал от ръката му". Тази версия противоречи на свидетелствата на множество журналисти от други медии. Колегите на Крумова, присъствали на място, са били толкова възмутени от случилото се, че са се обърнали към министър-председателя. Това едва ли щеше да се случи при неволно деяние. Извинението на Методиев е дошло едва след забележката, отправена му от премиера, се казва в съобщението.

 

АЕЖ-България изразява солидарността си с Крумова и заявява, че служител, който си позволява да удря репортер, категорично няма място в държавната администрация. Инцидентът е още по-сериозен и заради факта, че става дума за междуполово насилие. В страна, в която насилието над жени продължава да коства десетки животи всяка година, а мерките за ефективна превенция и защита са блокирани със средновековни аргументи, липсата на последствия за държавен служител, упражнил насилие над жена на публично място, би била поредният много лош сигнал, говорещ за безнаказаността на насилниците, пишат още те.

 

Асоциацията на европейските журналисти - България има сведения, че това не е първият път, когато Методиев си позволява да се държи арогантно с журналисти. През март по време на срещата ЕС–Турция във Варна, с нас се свързаха представители на немски медии, за да се оплачат от грубо отношение от въпросния чиновник.

 

Германските журналисти и българските колеги, работещи за немски медии, бяха подкрепили акцията на АЕЖ-България за солидарност с турските журналисти в затвора. Представителите на немски медии сложили от символичните акредитационни карти с имената и снимките на задържаните турски колеги и се снимали с баджовете в резиденция Евксиноград, където се провеждаше срещата. Това предизвикало гнева на Методиев, който вдигнал скандал и заплашил журналистите, че повече няма да получат акредитация за нито едно събитие на Министерски съвет. Тогава представител на АЕЖ се свърза незабавно по телефона с Методиев и той не отрече инцидента, но каза, че не е заплашвал немски журналисти. Въпреки това германските колеги, пристигнали в България специално за тази среща, си тръгнаха от страната възмутени от поведението на българския държавен служител. АЕЖ не направи публичен този инцидент тогава, тъй като не искаше да отклонява вниманието от основната цел на акцията – солидарност със задържаните турски колеги, и да предизвика вътрешен скандал, вместо общи европейски действия за натиск върху режима в Турция, обясняват от АЕЖ.

 

Този предходен случай обаче показва, че Методиев е склонен да изпуска нервите си срещу журналисти, въпреки че получава заплатата си точно за да помага на представителите на медиите да информират обществото, казват още журналистите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5069 |18.08.2018 Борисов пак ”спасител”, гълчи свой служител, ударил журналистка . 3| 4642 |10.08.2018 Нинова: „Завиждам“ на Борисов, Бенчев не спря да го хвали . 2| 5875 |12.06.2018 ”Демократична България”: Борисов, подавай оставка и ”ни се махай от главата”! . 8| 6982 |07.06.2018 Симеонов: Нито Ангелкова, нито Каракачанов, нито Борисов, нито патриархът са по-големи от закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads