Реклама / Ads
0| 3217 |20.04.2022 НОВИНИ

АЕЦ “Чернобил” 36 г. след аварията: Ще доведе ли руската хватка до нова катастрофа?

.
36 г. след аварията в “Чернобил” опасността от нова ядрена катастрофа дебне заради руската хватка над атомната централа на фона на войната в Украйна.
 

Хиляди танкове и войници влязоха в залесената Чернобилска зона на изключване в първите часове на инвазията на Русия в Украйна през февруари, разбивайки силно замърсена почва от мястото на аварията през 1986 г. Руските войски направиха окопи в едно от най-радиоактивните места в света, а украинските власти заговориха, че армията на Кремъл е изкопала собствените си гробове. 

 

В продължение на повече от месец някои руски войници лежаха в земята в полезрението на масивната структура, построена да съдържа радиацията от повредения Чернобилски ядрен реактор. Дори ходенето по тази пръст не се насърчава.

 

На 26-ти април светът ще отбележи 36 г. от аварията в "Чернобил". На този фон руската инвазия в Украйна продължава със започналата вчера офанзива в Донбас. Ясно е, че АЕЦ "Чернобил" - реликва от Студената война, никога не е била готова за нещо подобно. 

Докато учените и цялото общество с недоверие наблюдават случващото се отдалеч, руските сили прелетяха над района на "Чернобил", игнорирайки всички ограничения за прекосяване на въздушното пространство около централата. Те държаха на прицел повече от месец персонала, който все още работи в завода. Служителите като истински маратонци не напуснаха работното си място, спяха по плотовете и се хранеха по два пъти на ден, пишат от "Асошиейтед прес".

 

Централата беше без електричество, разчитайки на дизелови генератори за поддържане на критичната работа на циркулиращата вода за охлаждане на изразходваните горивни пръти.

 

Инвазията на Русия е първият път, в който заемането на ядрена централа е част от военната стратегия. Дори сега, седмици след като руснаците напуснаха, спокойствието е далеч. Инвазията на руските войски рискува катастрофа далеч по-лоша от аварията в "Чернобил" през 1986 г. Милиарди долари бяха похарчени от международната общност, включително Русия, за стабилизиране и обезопасяване на района след експлозията и последвалия пожар тогава.

 

Сега властите работят с министерството на отбраната на Украйна по начини за защита на най-критичните места в Чернобил. В горната част на списъка са системи против дронове и противотанкови бариери, заедно със система за защита срещу бойни самолети и хеликоптери.

 

Нищо от това няма да има голямо значение, ако руският президент Владимир Путин прибегне до ядрени оръжия.

 

“Чернобил” се нуждае от специална международна защита със силен мандат на ООН. Както при първоначалното бедствие, рисковете са не само за Украйна, но и за близката Беларус и извън нея. Зависи откъде духа вятърът. 

 

Пълният мащаб на дейностите на Русия в зоната на изключване в Чернобил все още е неизвестен, особено защото войските разпръснаха мини, които украинските военни все още търсят. Някои са детонирани, което допълнително нарушава радиоактивната земя. Руснаците запалиха и няколко горски пожара, които са потушени.

 

Украинските власти не могат да наблюдават нивата на радиация в зоната, защото руски войници откраднаха главния сървър на системата, прекъсвайки връзката на 2 март. Международната агенция за атомна енергия заяви в събота, че все още не получава отдалечени данни от своите системи за наблюдение. Руснаците дори взеха лични радиационни монитори на служителите на "Чернобил".

 

В бързината си руснаците дадоха на управителите на атомни централи избор: да подпишат документ, в който се казва, че войниците са защитили обекта и няма оплаквания, или да бъдат отведени в Беларус. Мениджърите подписаха.


Друга украинска ядрена централа в Запорожие в Югоизточна Украйна остава под руски контрол. Тя е най-големата в Европа.

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2830 |20.04.2022 160 екипа на КАТ ще следят шофьорите през празричните дни . 0| 2977 |20.04.2022 „Галъп“: 84,9% от българите очакват повишения на цените в следващите месеци . 0| 8175 |20.04.2022 Командирът на морските пехотинци на Украйна в Мариупол: Текат последните ни часове . 0| 2918 |20.04.2022 Министър Проданов: Ще настоявам след 31 май украинските бежанци да излязат на пазара на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads