Реклама / Ads
5| 4711 |30.05.2019 НОВИНИ

Агроминистърът Танева не казва кой ще плаща санкциите за къщите за тъщи

.
Десислава Танева
Все пак ще има осъдени заради ”къщите за гости” стана ясно от думите на земеделския министър Десислава Танева. Тя заяви това по повод решението на Върховния административен съд, който вчера окончателно съобщи за нищожна Методиката за определяне на санкциите по програмата за селските райони.
 

На практика според решението санкциите за нарушенията с къщите за гости, както и за много други нарушения по програмата, ще бъдат покрити от данъкоплатците. Методиката е утвърдена от изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие", който според ВАС не е имал делегирани права да приеме подобен акт.

 

"Всички нарушители ще бъдат санкционирани така, както Регламентът го казва. Той се прилага пряко и всеки нарушител в мониторинговия период ще бъде санкциониран и санкциите ще са за негова сметка", увери Танева. Тя допълни, че по тази методика досега са се налагали глобите за финансови нарушения при всички европейски проекти по програмата, в това число и скандално нашумелите къщи за гости.

 

Земеделският министър не обясни дали нарушителите, санкционирани по отменената от съда методика, ще си получат обратно парите и наложените от Брюксел глоби ще бъдат платени от държавния бюджет.

 

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. е част от процедурата за мотивиране при налагане на санкции за извършени нарушения от страна на бенефициентите, но не и основание, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС), че въпросната методика е нищожна.

 

Основанието за налагане на санкции е нарушение на договорни и нормативни задължения и произтича пряко от прилагането на Регламент 1306/2013 на ЕС. В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, същите остават за сметка на нарушителите, уверяват от ДФЗ.

 

На практика агроминистърът и ДФЗ са в задочен спор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5015 |30.05.2019 НСО отказва информация за охраната на Пеевски . 0| 4033 |27.05.2019 Прогнозните резултати за ЕП показват 179 места за ЕНП и 152 за ПЕС . 6| 4156 |27.05.2019 ”Галъп” и ”Тренд” показват, че разликата между ГЕРБ и БСП е близо 5% . 14| 4935 |26.05.2019 Борисов: Забранил съм да ми казват резултатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads