Реклама / Ads
0| 2869 |04.03.2022 НОВИНИ

АЯР: Радиационната обстановка у нас е нормална

.
Източник: БГНЕС
След обстрела на Запорожката АЕЦ в Украйна радиационната обстановка в България е нормална и няма никакво основание за притеснение на гражданите. Това обяви на брифинг председателят на Агенцията за ядрено регулирани (АЯР) Цанко Бачийски.
 

„Ние сме също притеснени от това, което се случва, но следим ситуацията. Няма замърсяване с радиоактивни вещества на площадката на Запорожката АЕЦ“, увери той.

 

„Информацията на украинския регулаторен орган е, че е имало обстрел на площадката и пожар, който вече е загасен. Според съобщението към 8 ч. тази сутрин няма изменение на радиационната обстановка и няма засегнати сгради на реакторните установки“, поясни Бачийски, допълвайки, че системите за безопасност работят и са в готовност.

 

Той информира и какво е състоянието на блоковете на най-голямата ядрена централа в Европа.

 

Първи блок е спрян за планов годишен ремонт още преди началото на военните действия. Втори и трети са спрени и е започнало тяхното охлаждане в резултат на среднощната атака. Четвърти блок продължава да работи на понижена мощност, а пети и шести блок не работят.

 

Съобщението на украинския регулатор е, че все пак централата е под контрола на руските въоръжени сили, но операторите изпълняват своите задължения в съответствие с регламентите и процедурите, които гарантират безопасна експлоатация.

 

По думите на Бачийски няма непосредствена опасност за радиоактивно замърсяване нито на площадката, нито на околностите на централата.

 

„Още от самото начало на военните действия генералният директор на Международната агенция за атомна енергия излезе с обръщение, в което посочва, че е недопустимо да бъдат атакувани ядрени блокове и че това е сериозно нарушение на хартата на ООН“, припомни Цанко Бачийски.

 

„Още в неделя едни от първите, които реагирахме, беше групата на западноевропейските ядрени регулатори, в която участва и България. На заседание на 27 февруари излязохме с декларация, че украинският регулаторен орган трябва да бъде поставен в такива условия, че да може да изпълнява своите функции по контрол на ядрената безопасност и радиационната защита. Това означава всички действия, които могат да засегнат безопасността на ядрените съоръжения в Украйна, да бъдат спрени“, поясни председателят на АЯР.

 

По думите му от началото на военните действия до момента не се наблюдава никакво изменение на обичайния гама-фон на територията на България.

 

Бачийски бе категоричен, че към настоящия момент не е необходимо никой да взима йод.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2972 |13.12.2021 Седмицата започва с дъжд и сняг, обстановката в страната остава сложна . 0| 4076 |07.12.2021 Усложнена пътна обстановка на места в страната заради обилен дъжд и сняг . 26| 2969 |24.11.2021 До края на март удължават извънредната епидемична обстановка . 3| 3649 |08.10.2021 Васил Велев: Пазарът на електроенергия е счупен, има ненормална рентабилност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads