Реклама / Ads
6| 4041 |03.01.2021 НОВИНИ

Акад. Богдан Петрунов: Няма основания за притеснения от отварянето на училищата

.
акад. Богдан Петрунов
Категорично няма основания за притеснение. Данните показват, че прекъсване на училището не е необходимо.
 

Това заяви акад. Богдан Петрунов от Българската академия на науките. Коментарът му идва на фона на решението на управляващите у нас, според което училищата утре отварят врати, а децата от I до IV клас се връщат обратно в класните стаи. Много родители обаче са притеснени и смятат, че това ще доведе до нова, трета вълна.

 

След обявяване на решението просветният министър Красимир Вълчев посочи, че това решение стъпва на много проучвания, които показват, че децата на тази възраст не влияят до такава степен върху разпространението на вируса. Върху солидното проучване се позова и акад. Богдан Петрунов.

 

В момента пред света има и друг проблем - този с ваксината срещу COVID-19. Британските власти обявиха, че ще забавят даването на втората доза от Pfizer/BioNTech, за да може колкото е възможно по-голям брой хора да получат първа доза от ваксината. Петрунов обаче е категоричен - това не е научно обосновано.

 

"Категорично няма научна обосновка това решение. По този начин ще се опорочи цялата имунизационна програма. Трябва да се изпълни това, което е изпълнено по време на клиничните изпитания. Мисля, че това е по-скоро политическо решение", посочи ученият.

 

Той обясни още, че няма противопоказания хора, преболедували инфекцията, да се ваксинират срещу COVID-19. Добре е обаче да се изчака до намаляване в броя на антителата, за да може хора без имунитет да достигнат до ваксината.

 

Петрунов изрази надежда, че на 6ти януари Европейският съюз ще одобри и ваксината на "Moderna". Той допълни още, че много скоро ще бъде одобрена и ваксината на AstraZeneca. Тя е създадена по подобен на руската ваксина подход.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 3392 |30.12.2020 Акад. Петрунов: Имунитетът от ваксината продължава категорично поне 8 месеца . 14| 3329 |22.12.2020 Акад. Петрунов: Без паника за новия щам. Няма нужда ваксината да се променя . 35| 3402 |14.12.2020 Богдан Кирилов: До 5 дни ваксината на Pfizer може да стои в хладилниците на джипитата . 7| 4441 |30.11.2020 Акад. Юлиян Ревалски отново бе избран за председател на БАН

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads