Реклама / Ads
5| 3990 |05.12.2023 НОВИНИ

Акад. Денков категоричен: Президентското вето е абсолютно излишен жест

.
Източник: БГНЕС
"В случая според мен това е абсолютно излишен жест, тъй като е ясно, че Народното събрание ще отхвърли това вето." Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков пред журналисти за президентското вето върху споразумението за предоставяне на бронирана техника на Украйна след откриването на новата сграда на Института „Големи данни в полза на интелигентното общество“ (GATE) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
 

Институциите трябва да се опитаме да работим заедно, защото хората очакват резултати от нас, отбеляза премиерът и допълни, че въпросите защо президентът налага вето, трябва да бъдат отправяни към самия него.

 

Относно случая със задържан мъж от Босилеград, заподозрян в шпионаж в полза на България, акад. Денков коментира, че има определи обвинения към него и Министерството на външните работи (МВнР) ще се поинтересува от случая. "Официална допълнителна информация, освен това, което знаете, в момента няма. Ще следим случая", категоричен бе той. 

 

Запитан за обсъждането днес в Брюксел на кандидатурите на България и Румъния за Шенген, министър-председателят посочи, че има голяма промяна в ситуацията през последните месеци, благодарение на усилията на правителството.

 

"В края на ноември дойде мисия, в която имаше представители на Австрия и Нидерландия", припомни Денков. "Резултатът от мисията е един изключително положителен доклад, тъй като представителите на двете държави са подписали доклада, което значи че приемат, че има много усилен напредък. Днес и утре ще бъде представена тази информация пред Съвета на вътрешните министри на Европейския съюз, така че да е ясно, че напредъкът е на лице", подчерта акад. Денков. По думите му продължават дипломатическите усилия как да се формулира решение, което до края на този месец да бъде прието. "В момента е по-трудно да се преговаря с Нидерландия, но не означава, че не е възможно, така че преговорите продължават", каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 15951 |05.12.2023 Чашата преля! Докога, другарю Радев, ще злоупотребяваш с нашето търпение?! . 2| 4287 |05.12.2023 Еврокомисарят по вътрешните работи: Не се отказвам от целта си България и Румъния да са в Шенген още тази година . 3| 3793 |05.12.2023 Прокуратурата внесе трети обвинителен акт срещу прокурорския син Васил Михайлов . 0| 3650 |05.12.2023 Шефът на ООН настоя за трайно прекратяване на огъня между Израел и Хамас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads