Реклама / Ads
28| 8495 |22.12.2023 НОВИНИ

Радев, чиято позиция е неясна за европейските лидери, хапе и обвинява ПП-ДБ за Шенген /видео/

.
С нападки към правителството и в частност ПП-ДБ и обвинения в "саботиране на европейската ни интеграция", президентът Румен Радев, който в началото на месеца наложи вето върху военна помощ за Украйна - толкова по въпроса със собствените му виждания върху европейската идея и солидарност, отпътува за Косово.
 

"Сами стигнахме по пътя за Шенген. Осъзнаването на нелепата политика на управляващите, която не вкара и една стотинка в бюджета, ни злепостави като ненадежден партньор и резултатът е дипломатически скандал и натиск от страна на Унгария. Управляващите дължат обяснения за саботиране на европейската ни интеграция, за което аз предупредих". Това заяви президентът Румен Радев преди да замине за Косово.


"Призовавам управляващите, въпреки че загубиха 2 месеца, поне в оставащите дни до Нова година да ни гарантират пълноценното приемане в Шенген", каза държавния глава. Припомняме, че противно да думите на Радев, през последните месеци българските власти проведоха множество срещу относно приемането ни в Шенгенското пространство.

 

Преди няколко дни в своя интервю пък министър-председателят акад. Николай Денков разкри как бил посрещнат дружелюбно от европейските лидери на първите срещи в качеството си на министър-председател. Преди това на тези срещи страната ни представляваше президентът Радев, а лидерите на Европа били несигурни в неговата позиция, посочи премиерът.

 

Редно е президентът да се запита много ясно - а при желание и да си отговори, дали именно неговите позиции - включително вето на помощ за Украйна, спрямо руската агресия в суверенната държава не наливат в мелницата на скептиците в Европа към България в Шенген. 

 

Още повече - Унгария вече каза, че ще вдигне ветото си, след като допълнителната газова такса бе премахната. Нидерландия също обяви историческо решение - че ще вдигне ветото за България, защото сме готови. На практика остава само Австрия, която според много анализатори използва ветото за вътрешнополитическа употреба с цел да успокои собственото си общество, че се бори с незаконната миграция. 


"Политическото лицемерие има висока цена и тази цена не се плаща от политиците, а от гражданите и бизнеса", твърди Радев.

 

Той, разбира се, не пропусна да нападне "Продължаваме промяната - Демократична България":

 

"Доскоро лидерите на ПП и ДБ се надпреварваха да тръбят, че Борисов и Пеевски са корупция, мафия и задкулисие и че трябва да бъдат държани далеч от властта. Днес те управляват заедно, изнасилват Конституцията заедно и заедно щели да ни спасяват от корупцията. Това е толкова зловонно, че миризмата достига и до онези, които търсят всеки повод да не влезем в Шенген", добави Радев.

 

ФрогНюз




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4676 |22.12.2023 Даниел Смилов: Шестата поправка на Конституцията е политически успех за ПП-ДБ. Реформите са учудващо смислени . 1| 8107 |22.12.2023 Самоков, Банско, Велинград, Върбица и Смолян си имат нови високопроходими линейки . 0| 4561 |22.12.2023 "По отношението ни към мъртвите личи това към живите". След 7 г. разширяват гробищния парк "Бакърена фабрика" . 1| 4674 |22.12.2023 Нападенията на хутите в Червено море нарушават световната търговия. Очакват ли се поскъпвания?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads