Реклама / Ads
40| 12120 |17.12.2023 НОВИНИ

Акад. Денков: Ако парламентът беше работил, вето от Унгария за Шенген нямаше да има. Заплаха от Путин има, ако не се подготвим

.
“Ако парламентът беше работил четвъртък и петък, вето от Унгария за Шенген нямаше да има”. Това каза министърът-председателят акад. Николай Денков в ефира на NOVA. По думите му е било планирано допълнителната такса за транзит на руски газ да отпадне. Това е трябвало да се гласува в края на миналата седмица. "България трябва да се подготвя за момент, в който може да бъде заплашена от Путин. Затова трябва да развиваме въоръжените сили, да участваме в НАТО", каза още премиерът.
 

Унгария е един от крайните потребители на руския газ, който минава през България по тръбата на "Турски поток". Допълнителната такса засягаше тъкмо този транзит. 

 

Вчера Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към шенгенското пространство за свободно движение, ако не отменим таксата върху транзита на руски газ.

 

"Надявам се в понеделник решението да мине. Ако Унгария следва това, което е казала, блокадата ще отпадне", съобщи акад. Денков.

 

В четвъртък заседанието на депутатите се провали заради протеста на “Възраждане”, ИТН и БСП. С жива верига пред трибуната на Народното събрание депутатие от "Възраждане" се обявиха срещу "беззаконието" около демонтажа на МОЧА - както те твърдят, и промените в Конституцията. Костадин Костадинов подкани "всички свободно мислещи граждани в залата" да направят същото. Пред трибуната излязоха още от ИТН и БСП. Тошко Йорданов заяви, че се извършва “абсолютна бруталност” с промените в Конституцията. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС пък не се регистрираха в зала в петък, защото разбрали, че “пак са подготвени циркове” от “Възраждане”.

 

"Ясно е, че Унгария зависи силно от руския газ. Не е ясно дали тя може да взима самостоятелни решение. От Унгария обаче имаме потвърждение, че отпадне ли таксата, отпада и ветото за Шенген. Затова таксата трябва да отпадне", заяви премиерът. 

 

Ветото на Австрия и Нидерландия

 

"В момента обменяме варианти за решение. Последният вариант, който Австрия изпрати, включваше въздушните и морските граници".

 

По думите на министър-председателя България не трябва да се съгласява да “няма споменати изобщо сухопътните граници” в решението на Австрия. "Трябва да има напредък по сухопътните граници - дали ще бъде точно дата или механизъм, който да води до разрешаване на проблема, ще видим", категоричен бе той. 

 

Денков каза, че очаква парламентът на Нидерландия да гласува за отпадане на ветото за България за влизане в Шенген, каквато заявка вече направи. "Ветото Нидерландия миналата година всъщност ни попречи да влезем в Шенген. Неговото премахване никак не дойде лесно, доста работа беше свършена през последните месеци", заяви също премиерът. 

 

Кой ще е премиер след ротацията?

 

По думите на акад. Николай Денков, разговорите с ГЕРБ досега винаги са индикирали, че Мария Габриел ще е министър-председател след ротацията, а не трето лице.

 

"За мен категорично тя трябва да бъде следващия министър-председател", посочи акад. Денков.

 

Демонтирането на МОЧА

 

"Думичката варварство бих използвал за други ситуации - например обстрелването на цивилни граждани в Киев и Одеса", заяви премиерът.

 

"Демонтажът се извършва точно по начина, по който е монтиран паметникът. Следват се технологичните правила, по които той е бил монтиран", каза още Денков. 

 

“Това нито в военен паметник, нито паметник на културата. По това отношение не подлежи на регулация като такъв. Има някакъв документ, в който се описва, че Министерството на културата трябва да се разпореди. Дали това е така, очакваме информация от столичните власти утре”. 

 

“Опитват се да бавят преместването, но паметникът трябва да бъде в музея. Често ми се налагаше преди да стана премиер, от Лозенец да отивам към Ректората на Софийския университет. От едната страна е паметникът, от дугата ректората СУ. От много години ме тормози асоциацията, че вече един войник гледа строго ректората на СУ”, сподели премиерът. 


“Паметникът има своята пропагандна стойност, няма културна стойност. Той е издигнат, когато България е изпуснала шанса да бъде демократична държава. България изпусна този шанс, защото е била окупирана от Русия”.

 

Заплашена ли е България от Русия?

 

"Вече няколко пъти и Путин, и Захарова правят заплахи към конкретни държави. Когато обаче Русия окупира територии в Грузия, окупира Крим, заплашва Молдова, виждаме, че има проблеми. Тази реторика се прехвърли към европейски държави - Прибалтийските държави, Финландия. Има една имперска реторика, която не е позволена в 21. век. Тази реторика е довела до Втората световна война”, заяви акад. Денков. 


“България трябва да се подготвя за момент, в който може да бъде заплашена от Путин. Затова трябва да развиваме въоръжените сили, да участваме в НАТО. Ако го направим, заплаха няма да има. Ако продължаваме да се държим обаче, като че заплаха няма, ще бъдем заплашена държава", категоричен бе той.

 

Позициите на Румен Радев


"С ветото на Радев само беше забавена помощта за Украйна. Това е факт", заяви премиерът.  


“Когато отидох на първите срещи в Европа, ми благодариха, че съм там”. Не е било ясно каква е позицията на президента Радев, когато ни е представлявал в Европа досега, са думите на европейските лидери, коментира Денков.

 

Отвлечените българи на борда на "Руен"

 

По думите на премиера този случай е различен от казуса с отвличанията на хутите в Червено море

 

"Тук става въпрос за пирати, ще се водят преговори за освобождаване на моряците", посочи той.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4083 |17.12.2023 Хамас няма да освобождава повече заложници . 0| 4727 |17.12.2023 Бюджет 2024 в комисия: Националната детска болница става приоритет, повече пари за култура /обновена/ . 12| 7319 |17.12.2023 Христо Иванов: Правителството няма по-добра алтернатива, опозиция не може да предложи такава . 53| 14153 |17.12.2023 Проф. Келбечева: Не сме освободени от никакъв монархофашизъм, а окупирани за три години. България е военният трофей на Сталин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads