Реклама / Ads
12| 4421 |15.09.2023 НОВИНИ

Акад. Денков: Очевидно ЕК е убедена, че правителството върви в правилната посока

.
Министър-председателят акад. Николай Денков Източник: Стопкадър: БНТ
”Tекущите сигнали за правителството са добри, но в крайна сметка важна е крайната оценка. Очевидно е, че премахването на Механизма за сътрудничество и проверка е в огромна степен свързано с това, което успя да направи Народното събрание. Очевидно ЕК е убедена, че ние вървим в правилната посока."

Това заяви в интервю за предаването "Панорама" по БНТ министър-председателят акад. Николай Денков. 

 

"Всичко за тези три месеца се подреди: бюджетът бе приет, заплатите се увеличиха. Лека-полека всичко тръгва по нормалния живот, който се очаква с едно регулярно правителство", добави премиерът.

 

Той коментира и готвените протестни действия на земеделците, последвали след решението на парламента да отпадне забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г. 

 

"Това е правилното в случая. Бяха спрени четири зърнени култури. България не е имала проблем с три от тях. Затова през цялото време подходът ни беше, че трябваше да видим какъв е проблемът на България, на специфично засегнатите производители. Защо трябва да забраняваме внос, за който в България няма проблем, да се съобразяваме с исканията само на зърнопроизводителите? Цената на трапезата зависи от решението, което трябваше да вземем. Исканията им по никакъв начин не са съобразени с фактите. Те вече отказаха разговор със земеделския министър, както и с мен. Те не търсят решение, а търсят конфронтация. Цените със сигурност много бързо могат да се вдигнат нагоре. Инфлацията се влияе от това колко свободно работи пазарът. Зърнопроизводителите искат цена с 20 пъти по-висока от международната", отбеляза акад. Денков.

 

Според него безспорен факт е, че цялата отговорност в момента стои върху плещите на правителството.

 

"Всички нас гледат, както се казва. Това, което виждаме, е, че хората, които са назначени на ключови места, могат да споделят други ценности. Ние трябва да знаем как да постигнем нашите цели и задачи. Аз работя много добре с някои от службите. Има какво да се желае както по отношение на борбата с корупцията. Също така, има проблеми и с чуждото влияние", алармира министър-председателят.

 

Запитан дали е сигурен, че ще се стигне до ротация, акад. Денков каза следното:

 

"Надявам се да се стигне до ротация. Работя за това. Уважавам усилията на г-жа Габриел. В това отношение съм умерен оптимист. Не трябва да се променят целите, надявам се никой да не се опита да ги подмени.  Заедно ни държат общите ни цели: да направим България по-справедлива държава, да ускорим икономическото развитие и да намалим неравенствата. По-добро здравеопазване и образование, подкрепа за културата. Тези цели не могат да се реализират със служебни кабинети", смята той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4278 |15.09.2023 Акад. Денков: Премахната е още една бариера да бъдем равноправни в ЕС . 51| 4557 |15.09.2023 Денков: Изпратен е вариант на коалиционно споразумение . 8| 4216 |15.09.2023 Денков: 15 септември и 24 май отличават България в целия свят . 33| 4193 |10.09.2023 Акад. Денков категоричен: Алексей Петров не е навигирал съставянето на правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads